Tο Euro αρχίζει σήμερα...

Μπορεί την ισσοπαλία (3.20) η Ελλάδα

Με όπλο την άμυνα της η ομάδα του Σάντος

BET: Παίρνει αποτέλεσμα η Ελλάδα (2,07) Με το παιχνίδι της Πολωνίας με την Ελλάδα ανοίγει η αυλαία του Euro 2012. Οι Πολωνοί έχουν την έδρα, αλλά και επιπλέον άγχος, ενώ δεν έχουν αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι εδώ και 2,5 χρόνια.
Πρεμιέρα στο Euro με τη συνδιοργανώτρια Πολωνία να φιλοξενεί την Ελλάδα, σε ένα παιχνίδι που για τους Έλληνες είναι déjà-vu της πρεμιέρας του 2004, αλλά για τους Πολωνούς θα είναι καταστροφική μια ήττα στο εναρκτήριο παιχνίδι τους. Η αλήθεια είναι ότι οι Πολωνοί αν και γνωστοί σαν ομάδα είναι ένα ερωτηματικό, αφού δίνουν το πρώτο τους επίσημο παιχνίδι μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια.
Στα έξι τελευταία τους παιχνίδια μετράνε πέντε νίκες και μία ισοπαλία, κρατώντας μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία ανέπαφη την εστία τους για πέντε σερί παιχνίδια. Πιο πρόσφατο από αυτά, που είχε περισσότερο χαρακτήρα προπόνησης, το 4-0 επί της Ανδόρας. Στο τελευταίο μεταξύ μας παιχνίδι φέραμε 0-0 πέρσι τον Μάρτιο, με τους Πολωνούς να μην έχουν δεχτεί γκολ στα τρία τελευταία κόντρα στην Ελλάδα.
Χωρίς αγωνιστικά οι τυπικά και ουσιαστικά γηπεδούχοι στοχεύουν να ξεκινήσουν με θετικό αποτέλεσμα μπροστά στο κοινό τους, κάτι που δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητα καλό αφού το άγχος θα είναι σίγουρα με το μέρος τους.
Με όπλο την άμυνά της, στόχο να επαναλάβει ό,τι έκανε στην πρεμιέρα του 2004 και θέλοντας να εκμεταλλευτεί το δεδομένο άγχος της Πολωνίας, η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει αήττητη και στο Euro, όσον αφορά τα επίσημα παιχνίδια.
Ψυχολογία, θέληση και μαχητικότητα υπάρχει, με την ομάδα του Σάντος να έχει αποδείξει ότι είναι στα μέτρα της παιχνίδια με περίπου ισοδύναμες ομάδες, όπως είναι άλλωστε και οι τρεις του ομίλου. Η Ελλάδα με τον Πορτογάλο τεχνικό έχει δώσει 10 επίσημα παιχνίδια, δεν ηττήθηκε σε κανένα (7-3-0) και δέχτηκε σε αυτά μόνο πέντε γκολ.
Συνολικά όσο καιρό είναι στον πάγκο της ο Σάντος έχει δώσει 21 παιχνίδια και δέχτηκε 13 γκολ, δηλαδή 0,62 κατά μέσο όρο. Στα 10/21 κράτησε ανέπαφη την εστία της και μόνο σε ένα οι αντίπαλοί σκόραραν πάνω από μία φορά. Όλα αυτά συνηγορούν πως δύσκολα θα δεχτεί πάνω από ένα γκολ και αν καταφέρει να είναι αποτελεσματική στην επίθεση, θα μπορέσει να πάρει αποτέλεσμα.
Πάντως, στα έξι τελευταία (πέντε φιλικά, ένα επίσημο) δεν δέχτηκε γκολ μόνο στο πιο πρόσφατο με την Αρμενία (1-0) με τα υπόλοιπα πέντε να είναι goal-goal. Στα θετικά, το ότι ο Σάντος δεν έχει προβλήματα απουσιών και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.
Πιθανές ενδεκάδες
Πολωνία (4-2-3-1): Szczesny – Boenisch, Wasilewski, Perquis, Piszczek – Murawski, Polanski – Rybus, Obraniak, Blaszczykowski – Lewandowski

Ελλάδα (4-3-3)
: Χαλκιάς – Χολέμπας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης – Καραγκούνης, Κατσουράνης, Μανιάτης – Σαμαράς, Γκέκας, Νίνης (ή Σαλπιγγίδης)
Key Stat: Επί Σάντος η Ελλάδα έχει δεχτεί πάνω από ένα γκολ μόνο σε 1/21 παιχνίδια της.
Συμπέρασμα: Το φυσιολογικό φαβορί για νίκη είναι η Πολωνία στο πρώτο παιχνίδι του φετινού Euro. Σε αυτό δεν συνηγορούν, πάντως, οι εκπλήξεις που συνήθως γίνονται σε πρεμιέρες, το άγχος που είναι δεδομένο ότι θα έχει, αλλά κυρίως η αμυντική συμπεριφορά της Ελλάδας, που και επί Σάντος συνεχίζει να έχει εντυπωσιακά στατιστικά.


Με τη Ρωσία στην πρεμιέρα (2,20)

Αήττητη στα 14 τελευταία της παιχνίδια, επίσημα και φιλικά

BET: Με τη Ρωσία στην πρεμιέρα (2,17) Η Ρωσία είναι σε πολύ καλή κατάσταση και παραμένει αήττητη στα 14 τελευταία της παιχνίδια. Δείχνει ικανή να μην σκοντάψει στην πρεμιέρα και να μπει από την αρχή στην κορυφή του ομίλου.
Η Ρωσία προκρίθηκε ως πρώτη από τον όμιλό της με απολογισμό 7-2-1 και στάθηκε τυχερή στην κλήρωση για τα τελικά. Στον όμιλο με Πολωνία, Ελλάδα και Τσεχία είναι δίκαια το φαβορί για την πρώτη θέση σε απόδοση 2,37, αφού η δεδομένη δύναμή της επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα φιλικά της που ακολούθησαν τα προκριματικά.
Σε αυτά κέρδισε 2-0 τη Δανία και 3-0 την Ιταλία στο τελευταίο της παιχνίδι πριν πάει στο Euro κι έφερε ισοπαλίες με Ελλάδα (1-1), Ουρουγουάη (1-1) και Λιθουανία (0-0). Συνολικά παραμένει αήττητη στα 14 τελευταία της παιχνίδια, επίσημα και φιλικά, με εφτά νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες (7-7-0). 11/14 αυτά παιχνίδια ήταν under. Τα μοναδικά over στο διάστημα αυτό ήταν οι νίκες επί Αρμενίας (3-1), Ανδόρας (6-0) και Ιταλίας (3-0).
Στον προκριματικό γύρο οι Ρώσοι δέχτηκαν τέσσερα γκολ σε 10 παιχνίδια και συνολικά η εστία τους δεν έχει παραβιαστεί πάνω από μία φορά εδώ και 15 αγώνες. Προβλήματα απουσιών δεν υπάρχουν με τον Ιζμαΐλοφ να επιστρέφει κανονικά στις προπονήσεις μετά τον τραυματισμό του και τους Ακινφέεφ και Μαλαφέεφ να μάχονται για μία θέση στην αρχική ενδεκάδα.
Τερματίζοντας δεύτερη στον όμιλό της και αποκλείοντας στα μπαράζ το Μαυροβούνιο, η Τσεχία δεν παρέλειψε να δώσει το παρόν και σε αυτό το Euro, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι πιο πολλοί την έχουν ξεγραμμένη. Στην πρόβα τζενεράλε πριν λίγες μέρες με την Ουγγαρία ηττήθηκε με 2-1 και είναι δεδομένο ότι αν θέλει θετικό αποτέλεσμα οφείλει να βελτιωθεί αμυντικά, καθώς στα τρία φιλικά που ακολούθησαν τα επίσημα έφερε τρεις φορές goal-goal (1-1 με Ιρλανδία, 2-1 νίκη επί του Ισραήλ και ήττα 2-1 από Ουγγαρία).
Ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Ροζίτσκι ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τίθεται κανονικά στη διάθεση του προπονητή του, με τον μοναδικό αμφίβολο για το παιχνίδι αυτό να είναι ο Μπάρος. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει στη θέση του θα αγωνιστεί ένας εκ των Νέσιντ ή Πέκχαρτ.
Πιθανές ενδεκάδες
Ρωσία (4-3-2-1): Akinfeev (ή Malafeev) – Zhirkov, Ignashevitch, Berezoutski, Anyukov – Shirokov, Denisov, Zyryanov – Arshavin, Dzagoev – Kerzhakov
Τσεχία (4-2-3-1): Cech – Kadlec, Sivok, Hubnik, Selassie – Hubschman, Plasil – Rezek, Rosicky, Petrzela – Baros
Key Stat: Η Ρωσία δεν δέχτηκε πάνω από ένα γκολ σε κανένα από τα τελευταία της 15 παιχνίδια, επίσημα και φιλικά.
Συμπέρασμα: Οι Ρώσοι δείχνουν ικανοί να μην σκοντάψουν στην πρεμιέρα και να πάρουν τους τρεις βαθμούς κόντρα στους Τσέχους, που είναι πάντα υπολογίσιμοι αλλά έχοντας πέσει επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα και καλά τα σημεία για σήμερα.