Επιλογές που πληρώνουν.


Αήττητη σε 12ο επίσημο η Ελλάδα και με αρκετά γκολ.

3 τουλάχιστον γκολ δέχθηκε η Τσεχία στα 3 πρόσφατα ματς της σε Euro

Αήττητη σε 12ο επίσημο η Ελλάδα

Πολωνία - Ρωσία: Από όπου κι αν το πιάσεις... καίει.X2.


*** Φαβορί την Τσεχία βλέπουν οι μπουκ με το διπλό στο 2,32, σε ανοδική τροχιά. Ο άσος και το Χ κοντά στο 3,20, με το άσο να κινείται πτωτικά σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ξένων εταιριών.

*** Στο "Μουνισιπάλ Στάντιουμ" του Βρότσλαβ, χωρητικότητας 58.500 θεατών.
*** Η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της 3.000 φιλάθλους, πάνω από 10.000 οι Τσέχοι στις εξέδρες.

*** Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

*** 1ος όμιλος

ΕΛΛΑΔΑ (Νο. 15): Με συγκλονιστική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο, ανέτρεψε όλα τα αρνητικά δεδομένα, που είχαν διαμορφωθεί στο πρώτο, και μάλλον έδωσε παρά πήρε την ισοπαλία από τη συνδιοργανώτρια Πολωνία (1-1). Ολα στραβά πήγαν στο κακό πρώτο σαρανταπεντάλεπτο, όπου δεν μπορούσε να αναχαιτίσει τη δεξιά πλευρά των γηπεδούχων, που δημιουργούσε συνεχώς κινδύνους. Ετσι βρέθηκε να χάνει με 1-0, ενώ πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο είχε χάσει και τους δύο στόπερ, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο με σοβαρότατο τραυματισμό και τον Παπασταθόπουλο λόγω -επιεικώς απαράδεκτης- αποβολής με τον Ισπανό διαιτητή να εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του. Καταλυτική ήταν η είσοδος του Σαλπιγγίδη, που ισοφάρισε, κέρδισε πέναλτι (το έχασε ο Καραγκούνης) και την αποβολή του Σέζνι, ενώ πέτυχε και δεύτερο γκολ, που ακυρώθηκε σωστά για οριακό οφσάιντ του Φορτούνη που επίσης εντυπωσίασε στα 25 λεπτά που αγωνίστηκε.

«Ηταν εγκληματική η απόφαση του διαιτητή για τις δύο κίτρινες. Πάντως δεν μπορώ να εξηγήσω το μπλακ άουτ των πρώτων είκοσι λεπτών κι ενώ είχαμε επιστήσει την προσοχή των παικτών» τόνισε ο Φερνάντο Σάντος, που στάθηκε και στις απώλειες των δύο στόπερ: «Θα δούμε πώς θα τις καλύψουμε, άλλωστε στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες αντέδρασαν καταπληκτικά».

Κι ενώ όλοι στις τάξεις της εθνικής έβραζαν με τις αποφάσεις του Καρμπάγιο ήρθε το σοκ με τον Παπαδόπουλο. Ο έμπειρος στόπερ υπέστη ρήξη χιαστών, θα λείψει τουλάχιστον έξι μήνες και ήδη αναχώρησε για την Ελλάδα και κατόπιν για τη Γερμανία όπου και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Ο τραυματισμός του στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον Ολυμπιακό, που εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς το ιατρικό επιτελείο της εθνικής, το όποιο όμως έτυχε προστασίας και υπεράσπισης από την ομοσπονδία και τον Σάντος.

Πάντως η αποστολή περιορίζεται πλέον στους 22 παίκτες αφού δεν υπάρχει το δικαίωμα να αντικατασταθεί ο άτυχος Παπαδόπουλος. Θα λείψει φυσικά και ο τιμωρημένος Παπασταθόπουλος, τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τον Φωτάκη, που παρουσίασε ραγδαία βελτίωση στον τραυματισμό που αποκόμισε στην προπόνηση της Παρασκευής και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του. Αν κριθεί απολύτως έτοιμος, τότε θα πλαισιώσει στην τριάδα των χαφ τους Καραγκούνη, Μανιάτη, διαφορετικά θα ξεκινήσει ο Μάκος.

Το κέντρο της άμυνας θα συγκροτηθεί από τους Κατσουράνη - Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο Τζαβέλλας διεκδικεί τη θέση του υστερήσαντα Χολέμπας, αν και μάλλον ο ελληνοποιημένος Γερμανός θα πάρει μια δεύτερη ευκαιρία. Στην επίθεση δεδομένος είναι ο Σαλπιγγίδης, με τους Φορτούνη, Σαμαρά, Γκέκα να ερίζουν για τις άλλες δύο θέσεις. Οι δύο πρώτοι πάντως δείχνουν επικρατέστεροι μετά την απογοητευτική παρουσία του Γκέκα στην πρεμιέρα.
Η Ελλάδα θέλει πάση θυσία να μη χάσει σήμερα ώστε να κρατά στα χέρια της την τύχη της για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Θέλει βέβαια νίκη της Ρωσίας επί της Πολωνίας στον άλλον αγώνα του ομίλου ώστε να πετύχει αδιάφορο το συγκρότημα του Ντικ Αντβοκαατ στον τρίτο και τελευταίο αγώνα.

«Σημείο εκκίνησης δεν είναι η ισοπαλία, αλλά η νίκη. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα σε αυτή τη θέση, προσπάθησα να περάσω στους παίκτες μου ότι παίζουμε πάντα ώστε να κερδίσουμε. Οσο παραμένει ανοικτή η πρώτη θέση του ομίλου, θα τη διεκδικήσουμε και δεν θα περιοριστούμε στη δεύτερη. Η Ρωσία έχει ένα μικρό προβάδισμα μετά τη νίκη της επί της Τσεχίας, όμως στη παρούσα φάση δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με σενάρια για τη δεύτερη θέση, όταν ακόμα δεν έχει κριθεί η πρώτη. Εμείς θέλουμε να κάνουμε σωστά πράγματα μέσα στο γήπεδο και όχι αριθμητικές πράξεις. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά» ήταν η αρχική τοποθέτηση του Φερνάντο Σάντος, που αναφέρθηκε και στον σημερινό αντίπαλο της εθνικής: «Δεν μου άλλαξε άποψη η ήττα της από τη Ρωσία. Παραμένει συμπαγής με γρήγορους παίκτες, όπως φάνηκε στο πρώτο εικοσάλεπτο όταν και είχε τον απόλυτο έλεγχο. Εχουμε κάνει πολύ καλή ανάλυση του αντιπάλου και των στοιχείων που τον διακρίνουν. Είμαστε καλά διαβασμένοι και πεπεισμένοι ότι θα εξουδετερώσουμε τα ατού του».

Ο Σάντος στάθηκε και στον χαρακτήρα που έδειξε η Ελλάδα κόντρα στην Πολωνία: «Οι Ελληνες έχουν το χαρακτηριστικό όταν βλέπουν δυσκολίες, να βγαίνουν από πάνω και να τις ξεπερνούν. Ας ελπίσουμε πως κόντρα στην Τσεχία θα κάνουμε από την αρχή αυτό που πρέπει».

«Αντιμετωπίζουμε τώρα μια παραδοσιακή ποδοσφαιρική σχολή, την Τσεχία, το πρωτεύον είναι να μη χάσουμε. Πιστεύω πως το πάθημα των πρώτων είκοσι λεπτών με την Πολωνία να μας γίνει μάθημα και να μην παρουσιάσουμε το ίδιο νωχελικό πρόσωπο και ενάντια στον προσεχή μας αντίπαλο» σημείωσε ο Τοροσίδης.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Χαλκιάς - Τοροσίδης, Κατσουράνης, Κυρ. Παπαδόπουλος, Χολέμπας - Μανιάτης, Φωτάκης (Μάκος), Καραγκούνης - Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Φορτούνης (Γκέκας)
ΤΣΕΧΙΑ (Νο 26):  Πρεμιέρα με βαριά ήττα 4-1 από τη Ρωσία για τους Τσέχους, αποτέλεσμα της ποιότητας των Ρώσων, και της πληθώρας λύσεων που διέθεταν στον πάγκο, και που ήταν ικανές να «καθαρίσουν» το ματς. Χωρίς εκπλήξεις παρέταξε ο Μπίλεκ την Τσεχία. Το 4-2-3-1 είχε δοκιμαστεί και στα προκριματικά, και στα τελευταία φιλικά, ωστόσο η Ρωσία από το ξεκίνημα αναζητούσε να το διασπάσει παίζοντας στην κόντρα…
Οι παίκτες του Μπίλεκ μπήκαν καλά, οι γραμμές έδειχναν συντονισμένες, ανάγκασαν τους Ρώσους δυο φορές σε «συναγερμό», αλλά ως εκεί. Στο 15’ οι Ρώσοι άνοιξαν το σκορ με τον Ντζαγκόεβ, τα τσέχικα κεφάλια κατέβηκαν, και λίγα λεπτά μετά, ήρθε το 2-0, που έμελλε να είναι και σκορ ημιχρόνου. Οι Τσέχοι μπήκαν ενεργητικά στο δεύτερο μέρος (βοήθησε η είσοδος του πιο δραστήριου Χούμπσμαν), μείωσαν στο 52’ με τον Πίλαρ και προσπάθησαν για την ισοφάριση, αλλά η είσοδος του Παβλιουτσένκο στη θέση του λιγότερο απειλητικού Κερζάκοφ, δεν ήταν διαχειρίσιμη από τους Τσέχους, που δέχτηκαν σχεδόν αμέσως το τρίτο (Ντζαγκόεφ 79’) και το τέταρτο (Παβλιουτσένκο 82’), για το τελικό, και απόλυτα δίκαιο 4-1.
«Η Ρωσία είναι σπουδαία ομάδα, με σπουδαία ποιότητα. Είχαμε πρόβλημα με τους συνδυασμούς των Ρώσων, δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες. Δεν μπορούσαμε να τους κλέψουμε την μπάλα, έκαναν γρήγορους συνδυασμούς, και γι’ αυτό έβγαλαν τόσες ευκαιρίες», τόνισε ο Μπίλεκ, και συμπλήρωσε «Τρία ματς έχει κάθε όμιλος, και κάθε ματς είναι σημαντικό. Δεν πήραμε καλό αποτέλεσμα στο πρώτο, πρέπει να τα πάμε καλύτερα στα υπόλοιπα δυο. Είμαστε όλοι πολύ απογοητευμένοι, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας, την ομαδικότητά μας».
Ο κόσμος και ο Τύπος έδειξαν να στηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Μπίλεκ και τους παίκτες, με χιλιάδες να συρρέουν στις προπονήσεις. Το κλίμα παραμένει καλό –μάλιστα ο Τσεχ έπαιξε και ντραμς με τους Τσέχους ροκ-σταρ Εντι Στόιλοβ-, ενώ στα τσέχικα Μέσα μιλούν για το Euro 96, όταν οι Τσέχοι ηττήθηκαν στην πρεμιέρα από τη Γερμανία και έφτασαν στον τελικό, αλλά και για το ότι ξεκίνησαν με το… αριστερό στα προκριματικά (εντός έδρας ήττα από Λιθουανία) και εν συνεχεία πήραν την πρόκριση για το Euro.
Το αγαπημένο 4-2-3-1 του Μπίλεκ δεν αλλάζει, ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, καθώς οι Ροζίτσκι και Μπάρος που προέρχονταν από τραυματισμούς, είναι και σήμερα κανονικά στη διάθεσή του.
Πάντως, σύμφωνα και με τα τελευταία τσέχικα ρεπορτάζ, ο Τσέχος εκλέκτορας προσανατολίζεται στο να φέρει τον Κάντλετς από αριστερό μπακ σε ρόλο στόπερ, στο πλάι του Σίβοκ, με τον στόπερ της Χέρτα, Ρόμαν Χούμπνικ να πληρώνει το «μάρμαρο» της πρεμιέρας. Ο Κάντλετς, που στο πρώτο μέρος της πρεμιέρας εκτέθηκε αρκετές φορές από την αδυναμία του Ρέζεκ να μαρκάρει, έχει παίξει πολλάκις ρόλο στόπερ, ενώ στο αριστερό άκρο θα ξεκινήσει ο Λιμπέρσκι της Βικτόρια Πλζεν.
Επιπλέον, ο Μπίλεκ ανακατεύει την τράπουλα στη μεσαία γραμμή, σε μια προσπάθεια να μην είναι η ομάδα τόσο εαύλωτη στις κόντρες… Ο Χούμπσμαν, που μπήκε αλλαγή κόντρα στους Ρώσους και βοήθησε πολύ στο πρώτο ημίωρο της επανάληψης, αναμένεται να ξεκινήσει στη θέση του επιθετικογενούς Ρέζεκ, και οπισθοχωρεί σε ρόλο δεύτερου ανασταλτικού χαφ στο πλάι του δυναμικού, αλλά αργού Γίρατσεκ, και έτσι, η τριάδα πίσω από τον φουνταριστό Μπάρος θα είναι πιθανότατα οι Πλασίλ-Ροζίτσκι-Πίλαρ, με τον τελευταίο να προωθείται συχνά και να μετατρέπεται στον κρυφό φορ-στήριγμα του Μπάρος.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Τσεχ – Γκέμπρε Σελάσιε, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι – Χούμπσμαν, Γίρατσεκ – Πλασίλ, Ροζίτσκι, Πίλαρ - Μπάρος
 
Έδειξε χαρακτήρα η Ελλάδα στο ματς της πρεμιέρας κόντρα στην οικοδέσποινα Πολώνια, έχοντας κόντρα και τη σφυρίχτρα του Ισπανού διαιτητή Καρβάλιο, και θα μπορούσε ακόμα και τη νίκη, τη στιγμή που οι Τσέχοι «λύγιζαν» από την ποιότητα των Ρώσων. Αλλαγές στα μετόπισθεν η Ελλάδα (έξω Αβραάμ και Παπασταθόπουλος), ωστόσο χαμηλοί τόνοι και στις δυο ενόψει της αναμέτρησης-κλειδί για το μέλλον τους στη διοργάνωση. Αδικαιολόγητα –βάσει της εικόνας στην πρώτη αγωνιστική- φαβορί οι Τσέχοι (2,25-2,35), με το 1Χ να αγγίζει ακόμα και το 3,30/3,40.

Και οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν με αλλαγές στο ματς που θα κρίνει πολλά για την πρόκριση. Με πλήθος φιλάθλων οι Τσέχοι στα πλάι τους (άνω των 10 χιλιάδων), με αυτοπεποίθηση η ομάδα του Σάντος μετά το εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο κόντρα στους Πολωνούς, καλό το κλίμα και στα δύο στρατόπεδα. Μικρές οι αλλαγές στην απόδοση της Τσεχίας, που σε αρκετές εταιρίες έκαναν ένα ντριφτ προς το 2,38, και αντίστοιχα μικρό το σορτάρισμα της Ελλάδας κάτω από το 3,30 σε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό εταιριών, που χαμηλώνει κάπως και την αξία της διπλής ευκαιρίας.*** Πτωτικά ο άσος, αφού είχε ανοίξει στο 3,30-3,40 και πλέον παίζει στο 3,00-3,10. Αντίθετη πορεία για το διπλό, το οποίο από το 2,20-2,25 που κινούταν στο άνοιγμα, σήμερα ο μέσος όρος του είναι στο 2,40.


Πολωνία - Ρωσία: Από όπου κι αν το πιάσεις... καίει.X2.



*** Στο 58.500 θέσεων «Νασιονάλ» της Βαρσοβίας.

*** Sold out όλα τα παιχνίδια της Πολωνίας. 10.000 Ρώσοι έχουν εισιτήριο, άλλοι τόσοι αναμένεται να βρίσκονται στην Βαρσοβία.

*** Υψηλού κινδύνου η αναμέτρηση αφού υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών και το κλίμα έχει φορτιστεί περισσότερο ύστερα από την άγρια επίθεση Ρώσων χούλιγκαν σε Πολωνούς υπαλλήλους του σταδίου «Μιουνισιπάλ». Εκτός αυτού, η 12η Ιουνίου είναι η ημέρα που οι Ρώσοι γιορτάζουν την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1990 και οι οπαδοί τους στη Βαρσοβία αποφάσισαν να παρελάσουν μέσα στην πόλη και καθ'  οδόν προς το γήπεδο. Οπως είναι φυσικό η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη και ο φόβος επεισοδίων αυξημένος, αφού τις δύο χώρες χωρίζουν πολιτικές διαφορές του παρελθόντος. Μάλιστα, αρχικά οι πολωνικές αρχές είχαν απαγορεύσει στους Ρώσους να κυκλοφορούν με τα διακριτικά της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (σφυροδρέπανο). 5.000 περίπου προβλέπεται πως θα μετέχουν στην πορεία προς το γήπεδο.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Νο 62): Το όνειρο για την παρθενική νίκη σε τελική φάση Euro πήρε παράταση και το 1-1 κόντρα στην εθνική μας στην πρεμιέρα του τουρνουά, μάλλον αφήνει και ικανοποιημένους τους Πολωνούς έτσι όπως εξελίχτηκε το 90λεπτο. Δεν ξάφνιασε η ομάδα του Σμούντα ούτε με το αγωνιστικό της στήσιμο, αλλά ούτε και με την επιλογή να χτυπήσει από τη δυνατή δεξιά πλευρά της και στο καλό πρώτο μέρος που έκανε κατόρθωσε να πάρει τόσο το προβάδισμα όσο και το αριθμητικό πλεονέκτημα. Στην επανάληψη απέδειξε πόσο εύκολα πνίγεται όταν πρέπει να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί, το άγχος την έπνιξε κι αν ο Τίτον δεν έπιανε το πέναλτι του Καραγκούνη στο 71' (στο 1-1 και με τον κίπερ της να έχει αποβληθεί), τώρα τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα για τη ομάδα του Σμούντα.

Υπάρχει άγχος αφού το σημερινό ,και με δεδομένο το ότι θα έχει προηγηθεί το Ελλάδα-Τσεχία, μπορεί να αποδειχτεί κομβικό παιχνίδι για τη συνέχεια των Πολωνών στον όμιλο, με τον Σμούντα να προσπαθεί πάντως να εμφανιστεί όσο το περισσότερο ήρεμος γίνεται.

«Υπήρχε μια τρομερή ψυχολογική πίεση και ένα επίπεδο προσδοκιών που τελικά μας λύγισαν στην πρεμιέρα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό είναι στο παρελθόν και με τη Ρωσία θα δούμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Θέλω να βλέπω την κατάσταση θετικά, μια ισοπαλία δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν πρέπει να φέρνουμε την καταστροφή, ο όμιλος είναι ανοιχτός και χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Θα ξαναπώ πως και με τη Ρωσία ο πρωταρχικός στόχος είναι το να μην χάσουμε, αντιμετωπίζουμε μία ομάδα που τη θεωρώ το μεγάλο φαβορί του ομίλου, είναι έμπειρη και ποιοτική, άρα θα χρειαστεί να εκμηδενίσουμε τα λάθη και να φανούμε πιο έξυπνοι όταν χάνουμε την κατοχή της μπάλας, κάτι που με την Ελλάδα μας έκανε τη ζημιά. Θα κοιτάξουμε να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας και να είμαστε ένα κλικ πιο γρήγοροι, όμως για μένα το βασικό είναι να προσπαθήσουμε να απολαύσουμε την εμπειρία και να κάνουμε τους οπαδούς μας να αισθανθούν υπερήφανοι » επισημαίνει ο Πολωνός τεχνικός.

Ο τρόπος πάντως που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ο Σμούντα και η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τη στρατηγική του Σάντος στο δεύτερο μέρος της αναμέτρησης, έχει ήδη ανάψει για τα καλά την αναμενόμενη κριτική προς το πρόσωπο του από τα πολωνικά Μ.Μ.Ε. «Λίγος», «ανέτοιμος», «παγιδευμένος και χωρίς planB» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του, όχι μόνο των Πολωνών δημοσιογράφων αλλά και ακόμη και πρώην διεθνών οι οποίοι εστίασαν στην έλλειψη ικανών επιλογών από τον πάγκο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πλάνα του για το σημερινό, η έντονη φημολογία του ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αλλαγή στο αρχικό σχήμα μάλλον ευσταθεί, αφού αν και ο Σμούντα δεν είναι τεχνικός που προβαίνει εύκολα σε ανακάτεμα της ενδεκάδας του, όλα δείχνουν πως έχει αποφασίσει να γεμίσει περισσότερο τον χώρο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.
Ετσι σύμφωνα με το πρωινό ρεπορτάζ στον πάγκο θα μείνει ο αριστερός εξτρέμ Ρίμπους, που στην πρεμιέρα ήταν ωσεί παρών στο γήπεδο, ο Ομπράνιακ θα μετακινηθεί στο άκρο και θέση στην ενδεκάδα θα βρει ο αμυντικογενής μέσος Ντούντκα.
Στη ουσία μιλάμε περισσότερο για ένα 4-3-2-1, με Πολάνσκι και Ντούντκα μπροστά από την αμυντική τετράδα και τον Μουράφσκι επιφορτισμένο με έναν κάπως πιο προωθημένο ρόλο, κάτι σαν συνδετικός κρίκος με την τριάδα μπροστά.
Αρχικά υπήρξε η σκέψη να διατηρηθεί το 4-2-3-1 με την είσοδο του εξτρέμ/φορ Γκροσίσκι στη θέση του Ρίμπους, αλλά ακόμη και την αντικατάσταση του μέτριου στην πρεμιέρα Ομπράνιακ με τον  Μιερτσεγιέφσκι , όμως ο Σμούντα επέλεξε ένα πιο συντηρητικό σχήμα ώστε να μπλοκάρει τη δύναμη των Ρώσων στη μεσαία γραμμή.

Στα υπόλοιπα αγωνιστικά δεν υπολογίζεται φυσικά ο κοκκινισμένος κίπερ Σέζνι, με τον Τίτον να συνεχίζει κάτω από τα δοκάρια.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-2-1): Τίτον - Πίστσεκ, Περκίς, Βασιλέφσκι, Μπένις - Μουράφσκι, Πολάνσκι, Ντούντκα - Μπλαζικόφσκι, Ομπράνιακ - Λεβαντόφσκι

ΡΩΣΙΑ (No. 13): Ιδανικό ποδαρικό το 4-1 επί της Τσεχίας. Ξεκίνησε σε δεύτερο ρόλο, δείχνοντας για 10’-15’ αιφνιδιασμένη από τον απρόσμενα επιθετικό τόνο των Τσέχων. Εκτοτε, βρήκε τα πατήματά της, έκανε το 1-0 (15’, Τζαγκόεφ) και κυριάρχησε, βρίσκοντας αρκετούς χώρους στην ανοιχτή άμυνα των αντιπάλων και φτιάχνοντας αρκετές φάσεις με ταχύτατες αντεπιθέσεις. Το ημίχρονο έκλεισε με το δίκαιο 2-0 (24’, Σιρόκοφ).

Στην επανάληψη μπήκε με σκοπό να δώσει χώρο, όμως μόλις στο 52’ έγινε το 2-1, μετά από όμορφη κάθετη μπαλιά, και το ματς απέκτησε εκ νέου ενδιαφέρον. Επειτα από ένα διάστημα με παιχνίδι κέντρου, η Ρωσία επανέκτησε τον έλεγχο και το 3-1 έδειχνε πιθανότερο από την ισοφάριση. Με την είσοδο του Παβλιουτσένκο (73’), αντί του ιδιαίτερα κινητικού πλην άστοχου Κερζάκοφ (απέτυχε σε 7 προσπάθειες), έγινε το 3-1 (79’) και πάλι από τον MVP Τζαγκόεφ (ασίστ: Παβλιουτσένκο) με το 4-1 (82’, Παβλιουτσένκο) να κλειδώνει τη νίκη. Συνολικά, εξαιρετική εμφάνιση, η πανίσχυρη μεσαία γραμμή της κέρδισε ολοκληρωτικά τη μάχη του κέντρου, ενώ οι Αρσάβιν, Τζαγκόεφ στα άκρα τις επίθεσης αποτέλεσαν μόνιμη απειλή. Με εξαίρεση τη φάση του γκολ, η άμυνα δεν άφησε πολλά περιθώρια στον μοναχικό Μπάρος.

«Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε με νίκη, αποτέλεσμα που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Μπήκαμε νευρικά, αλλά μόλις απελευθερωθήκαμε σταδιακά γίναμε δημιουργικοί και εν τέλει ανταμειφθήκαμε. Οι Τσέχοι άρχισαν πολύ καλά και δεν μας άφησαν περιθώρια, όμως ευτυχώς σκοράραμε στην πρώτη μας καλή ευκαιρία και από κει και πέρα πήραμε τον έλεγχο. Η ομάδα εμφανίστηκε πολύ φρέσκια, κάνοντας συνολικά πολύ καλό παιχνίδι. Εντούτοις, ήταν απλά μία νίκη, δεν πετύχαμε ακόμα τίποτα» δήλωσε ο Ντικ Αντβοκαατ.

Παράλληλα, οι παίκτες δείχνουν και αυτοί αρκούντως προσγειωμένοι: «Ποιος είναι χαρούμενος; Ηταν απλά το πρώτο ματς. Μπορεί να κερδίσεις σ’ αυτό και μετά να μην περάσεις καν από τον όμιλο» χαρακτηριστική η δήλωση του Σιρόκοφ.

Την Κυριακή έγινε η πρώτη προπόνηση μετά το ματς, όπου και οι 23 παίκτες έδωσαν κανονικά το παρών. Αναφορικά με το μεγάλο δίλημμα της πρεμιέρας, στον «άσο» επιλέχθηκε ο Μαλαφέεφ.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Αντβοκαατ τόνισε πως δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες αλλαγές:«Γνωρίζουμε τους Πολωνούς, τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους. Αμφότερες οι ομάδες θα παίξουν για τη νίκη, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο. Δεν έχω κάποιο λόγο να αλλάξω ριζικά την αρχική σύνθεση. Θα παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, έχουμε ήδη τρεις πόντους».

Δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Σεργκέι Φουρσένκο: «Ολοι είναι καλά και θέλουν να παίξουν. Το κλίμα είναι θετικό, όμως τα παιδιά παραμένουν προσγειωμένα. Επιπλέον, θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο να συγκεντρωθεί την ομάδα, έχουμε μόνο ένα στόχο, να κερδίσουμε τους Πολωνούς και να συνεχίσουμε στα προημιτελικά». Ο πρόεδρος μαζί με τον Αντβοκαατ επισκέφτηκαν το μνημείο όπου τον Απρίλιο του 2010 είχε συντριβεί αεροσκάφος με 88 νεκρούς μεταξύ των οποίων και ο Πολωνός πρόεδρος, με τον Φουρσένκο να διαψεύδει πως η κίνηση αυτή είχε πολιτικό υπόβαθρο (σ.σ. τότε θεωρήθηκε ύποπτη η συντριβή, αφού το αεροσκάφος είχε προορισμό τη Ρωσία).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Μαλαφέεφ – Ανιουκόφ, Α. Μπερεζούτσκι, Ιγκνάσεβιτς, Ζιρκόφ – Ζιριάνοφ, Ντενίσοφ, Σιρόκοφ – Τζαγκόεφ, Κερζάκοφ, Αρσάβιν.

 Η συνολική τους εικόνα στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου είναι φυσιολογικό να δίνει ένα προβάδισμα στους Ρώσους, με τους μπουκ σταδιακά να υποχωρούν από τα 2,30-2,40 του ανοίγματος και το διπλό να παίζει ευρέως στο 2,20. Το ζόρικο σημείο για τους Πολωνούς έχει να κάνει με το ότι πρέπει άμεσα να βρουν ηρεμία και να κλείσουν τα αυτιά τους στις ήδη έντονες επικρίσεις που δέχονται, ικανότητα που η εθνική αυτή δεν την έχει επιδείξει με επιτυχία στο παρελθόν. Εχει το ιδανικό κλίμα η Ρωσία, κόντρα στους Τσέχους χωρίς να βγάλει μάτια έδειξε ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και το καθαρό μυαλό της δίνει αν μη τι άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Δεν αλλάζει σε κάτι η άποψή μας, ειδικά από τη στιγμή που το διπλό αρχίζει σταδιακά και πλησιάζει τιμές κοντά στην πραγματική του αξία. Διακρίνουμε τρομερό άγχος στους Πολωνούς, η πρόθεση του Σμούντα να κλείσει ακόμη περισσότερο τον άξονα του φανερώνει μία λογική του πρώτα να μην χαθεί το ματς κι αυτό το σχήμα δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο θα λειτουργήσει αν η Πολωνία χρειαστεί να κάνει comeback στο παιχνίδι. Προφανώς ως και ένα σημείο θα παίξει τον ρόλο του η έκβαση του Ελλάδα-Τσεχία (ειδικά αν υπάρξει ισοπαλία), όμως καθαρά πάνω σε αυτό που είδαμε την πρώτη αγωνιστική το διπλό έχει τον πρώτο ρόλο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα και καλά τα σημεία για σήμερα.