Τελυταία νέα απο τα κυριότερα παιχνίδια.

Με πέντε αναμετρήσεις ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στο Καμπιονάτο. Χθες η Γιουβέντους πήρε με 1-0 το ντέρμπι με τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» και πέρασε πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Στο ελάχιστο θέλει να μειώσει τη διαφορά η Μίλαν, που υποδέχεται απόψε την Κιέβο.

Κάλιαρι-Μπολόνια
Επτά ματς χωρίς νίκη συμπλήρωσε η ομάδα της Σαρδηνίας, καθώς μετά το 2-1 από την Ίντερ στο πρωτάθλημα, ήρθε μεσοβδόμαδα και ο αποκλεισμός από τη Σιένα (1-2) στο Κύπελλο, εντός έδρας αυτή τη φορά. Τον τρόπο να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα ψάχνει ο Νταβίντε Μπαλαρντίνι και το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει μόνο με νίκη σήμερα κόντρα στη Μπολόνια. Ο Ιταλός τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Μπιοντίνι, Νενέ, Ελ Καμπίρ, Αστόρι και φυσικά τον Έρικσον.
Από την πλευρά της η Μπολόνια μετά τις δύο σερί ήττες στο πρωτάθλημα ( η τελευταία από την ουραγό Τσεζένα) κατάφερε να φτάσει στη νίκη στο Κύπελλο με το εντός έδρας 4-2 επί της Κροτόνε. Στόχος πλέον των φιλοξενούμενων η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα και στη Serie Α, αρχής γενομένης από τη Σαρδηνία, σε μια αναμέτρηση που θα απουσιάσουν ο τιμωρημένος Μουντιγκάνι και οι τραυματίες Κρουζ και Πέρες.
Τσεζένα-Τζένοα
Από την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα για φέτος προέρχεται η Τσεζένα, με το «τρίποντο» μάλιστα να έρχεται εκτός έδρας στο 1-0 επί της Μπολόνια. Με ανεβασμένη πλέον ψυχολογία οι γηπεδούχοι υποδέχονται την Τζένοα, με τον Αριγκόνι να ετοιμάζει τα πλάνα του χωρίς τον τιμωρημένο Λάουρο και τους τραυματίες Γκέτζαλ, Μαρτίνες, Κολούτσι και Κόλι.
Από δύο συνεχόμενες επιτυχίες προέρχεται η Τζένοα, καθώς μετά το 1-0 επί της Νοβάρα στο πρωτάθλημα, ακολούθησε η δύσκολη πρόκριση στην παράταση (3-2) επί της Μπάρι στο Κύπελλο. Ο τιμωρημένος Αντονέλι και οι τραυματίες Ζε Εντουάρντο και Μπόβο δεν θα βρίσκονται σήμερα στη διάθεση του Αλμπέρτο Μαλεζάνι.
Παλέρμο-Φιορεντίνα
Μέσα κερδίζει, έξω χάνει… τόσο απλά! Το συγκεκριμένο σενάριο ακολουθεί «πιστά» η ομάδα της Σικελίας, η οποία εντός έδρας έχει 5 νίκες σε ισάριθμα ματς και έχει συγκεντρώσει τους 15 από τους συνολικά 16 πόντους της φέτος. Το σερί τους στο «Ρέντσο Μπαρμπέρα» θέλουν να συνεχίσουν και σήμερα οι γηπεδούχοι, που θα παραταχθούν χωρίς τους Μπαλτζαρέτι και Ερνάντες, λόγω τιμωρίας και τραυματισμού αντίστοιχα.
Από την πλευρά τους οι «βιόλα» μετά το εντός έδρας 0-0 κόντρα στη Μίλαν, επικράτησαν στο «Αρτέμιο Φράνκι» με 2-1της Έμπολι και πήραν την πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Ιταλίας. Πάντως μετά και την ισοπαλία με τους «ροσονέρι» οι φιλοξενούμενοι μετρούν μόλις μία νίκη στα οχτώ τελευταία ματς πρωταθλήματος και επόμενο είναι να ψάξουν κάπου τη δική τους… ανάσταση! Σημαντική η απουσία (εκ νέου) του Γιόβετιτς, που μένει εκτός όπως και οι Κρόλντρουπ, Κασάνι.
Σιένα-Ίντερ
Από τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη-πρόκριση (2-1) επί της Κάλιαρι προέρχεται η Σιένα. Η ομάδα της Τοσκάνης την περασμένη αγωνιστική έμεινε στο εντός έδρας 2-2 με την Αταλάντα, σε ένα ματς που το βαθμό της ισοπαλίας… έσωσε ο Γκάτσι τρία λεπτά πριν τη συμπλήρωση των ενενήντα. Κόντρα στην Ίντερ θα απουσιάσουν οι τραυματίες Ντέστρο, Γκρόσι και Βεργκάσολα.
Από την πλευρά τους οι «νερατζούρι» προέρχονται από το 1-1 απέναντι στην Τραμπζονσπόρ στην Τουρκία για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ένα αποτέλεσμα που τους χάρισε την πρόκριση στο γκρουπ. Στο πρωτάθλημα είχε προηγηθεί το εντός έδρας 2-1 επί της Κάλιαρι, ωστόσο η απόσταση από τις πρώτες θέσεις είναι ακόμα μεγάλη. Ο Ρανιέρι ετοιμάζει τα πλάνα του χωρίς τους τραυματίες Σνέιντερ, Λούσιο, Μαϊκόν, Βιβιάνο, Φορλάν και Μουντάρι.
Μίλαν-Κιέβο
Δύο άσχημα αποτελέσματα περιελάμβανε η περασμένη εβδομάδα για το συγκρότημα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Αρχικά η «λευκή» εκτός έδρας ισοπαλία κόντρα στη Φιορεντίνα στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια η ήττα με 3-2 από τη Μπαρτσελόνα, μέσα στο «Σαν Σίρο» που την άφησε στη δεύτερη θέση του ομίλου της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο την απόσταση από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, οι γηπεδούχοι δεν υπολογίζουν στους... γνώριμους απόντες, Γκατούζο, Κασάνο, Φλαμινί, Νέστα και Αμπιάτι.
Σε πολύ καλή κατάσταση δείχνει να βρίσκεται η ομάδα της Βερόνα, η οποία προέρχεται από τρεις σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η Κιέβο επικράτησε κατά σειρά των Φιορεντίνα, Κατάνια και Μόντενα και πλέον χωρίς άγχος και με τη ψυχολογία στα ύψη ταξιδεύει στο Μιλάνο με στόχο ότι καλύτερο προκύψει… Ο Ντι Κάρλο δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες, Σάρντο, Μορέρο, Κρουζάντο και Αντρεόλι.


Σε καταπληκτική κατάσταση η Αθλέτικ Μπιλμπάο μετρά 11 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και θέλει να επεκτείνει το σερί της απέναντι στην φτωχή πλην τίμια Γρανάδα. Ο θάνατος σου, η ζωή μου για τους δύο προπονητές στο Μπέτις – Ρεάλ Σοσιεδάδ, σε κρίση και η Σεβίλλη που ταξιδεύει στην έδρα της Σαραγόσα που δεν σκοράρει με τίποτα.

ΜΠΕΤΙΣ – ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Μπέτις: Τα πράγματα ολοένα και ζορίζουν για την ομάδα που έκανε την Ισπανία να παραμιλάει στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ήδη συμπλήρωσε 8 παιχνίδια δίχως νίκη, έχει σκοράρει μόλις μία φορά σε αυτό το διάστημα και έχει πάρει μόλις ένα βαθμό. Μπήκε υποτονικά στο “Μαδριγάλ” και πριν καταλάβει τι έγινε έμεινε πίσω στο σκορ. Είχε 3-4 καλές ευκαιρίες μέχρι το ημίχρονο, όμως στην επανάληψη έπεσε η απόδοση της και κινδύνευσε να δεχθεί κι άλλο γκολ με το 1-0 να μένει ως το τέλος: “Δεν περίμενα ότι θα κάναμε την Βιγιαρεάλ να παίζει στην κόντρα μέσα στο σπίτι της”, σχολίασε ο Πεπ Μελ που σχετικά με τις φήμες απόλυσης επεσήμανε: “Αν μου πουν την Κυριακή ότι δεν συνεχίζω θα εκπλαγώ και θα θυμώσω”. Οι παίκτες πάντως τον στηρίζουν, παίρνοντας την ευθύνη πάνω τους για τα άσχημα αποτελέσματα, υποσχόμενοι καλύτερες ημέρες. Παρότι απροπόνητος όλη την εβδομάδα μπήκε στην αποστολή ο Παραγουανός επιθετικός Σάντα Κρους, όπως και ο μεσοεπιθετικός Άλεξ Μαρτίνεθ. Δεν πρόλαβαν οι τραυματίες Αμάγια (στόπερ), Μάριο Αλβαρεθ (αναπληρωματικός χαφ), ενώ πάγια απόντες είναι οι θεωρητικά βασικοί Νέλσον (δεξιός μπακ), Μοντέρο (δεξιός χαφ), Βαδίγιο (περιφερειακός επιθετικός).
Ρεάλ Σοσιεδάδ: Παρόμοια η κατάσταση και στο Σαν Σεμπαστιάν, μόνο που εδώ δεν υπάρχει ενότητα, αλλά διχόνοια. Παίζει κάκιστο ποδόσφαιρο, έχει σκοράρει μόλις σε ένα από τα τελευταία της 6 παιχνίδια και έχει φτάσει να σφυρίζεται ακόμα και από τον κόσμο της. Τελευταία φορά που έγινε αυτό, την περασμένη εβδομάδα στο 0-0 με την Εσπανιόλ σε ένα ματς όπου οι Βάσκοι μπήκαν πολύ δυνατά στο πρώτο ημίωρο, αλλά σταδιακά εξατμίστηκαν και έγιναν εντελώς ακίνδυνοι για την αντίπαλη εστία: “Δυστυχώς χάσαμε την μάχη του κέντρου. Ξέρω ότι υπάρχει κίνδυνος κίνδυνος να φύγω, αλλά αυτό που προέχει είναι η ομάδα”, είπε ο Φιλίπ Μοντανιέ που πήρε τελεσίγραφο από την διοίκηση και παίζει το κεφάλι του σήμερα. Φήμες από το Σαν Σεμπαστιάν ήθελαν το Γάλλο να έχει τσακωθεί με την μισή ομάδα, που ήταν διατεθειμένη να χάσει σήμερα για να τον διώξει! Οι φήμες έγιναν δημοσιογραφικές ερωτήσεις με τους Γιορέντε και Ινίγκο Μαρτίνεθ να δηλώνουν γνώστες της κρισιμότητας του ματς, αλλά να λένε πως ποτέ δεν θα έπαιζαν για να χάσουν. Εξέτισε και επιστρέφει ο στόπερ Ινίγκο Μαρτίνεθ, ενώ πρόλαβε ο Νορβηγός στόπερ Ντεμίντοφ. Αυτά είναι τα μόνα καλά νέα αφού 3 εβδομάδες θα λείψει ο οργανωτής Τσάμπι Πριέτο και λίγο περισσότερο ο ταλαντούχος κόφτης Ιγιαραμέντι. Χωρίς αριστερό μπακ ταξίδεψε η Σοσιεδάδ αφού αμφότεροι (Ντε Λα Μπέγια, Κανταμούρο) είναι τραυματίες, εκτός μάχης ο αμυντικός μέσος Μπεργκάρα, ενώ αμφίβολος είναι και ο Κενυάτης μέσος Μάριγκα.

ΛΕΒΑΝΤΕ – ΧΙΧΟΝ
Λεβάντε: Γνωρίζει την άλλη όψη του νομίσματος, αφού τώρα ακόμα και όταν παίζει καλά δεν παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει, πληρώνοντας ίσως την απίθανη ρέντα που είχε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Παίζοντας με το κλασικό της στυλ κοίμισε για ένα ημίχρονο την Ατλέτικο Μαδρίτης που στην επανάληψη βρήκε όμως το δρόμο προς τα δίχτυα. Αστραπιαία η ισοφάριση για την Λεβάντε, όμως αμυντικές αδράνειες έφτασαν το σκορ στο 3-1, με την Λεβάντε να μειώνει στην εκπνοή σε 3-2, στην τρίτη σερί ήττα της: “Μπορούσαμε να πάρουμε την ισοπαλία, αλλά χάσαμε το ματς στις λεπτομέρειες”, είπε ο Χουάν Ιγνάθιο Μαρτίνεθ που μιλάει ακόμα για παραμονή και ζήτησε 7 βαθμούς από τα προσεχή τρία παιχνίδια για να αισθάνεται πιο άνετα. Επιστρέφουν οι δύο αριστεροί μπακ Χουανφράν και Ασιέρ Ντελ Όρνο (ο δεύτερος παίζει και στόπερ), όπως και ο βασικός δεξιός χαφ Χουάνλου, κάτι που σημαίνει πρακτικά πλήρη αποστολή αφού εκτός αποστολής για τεχνικούς λόγους έμειναν οι ρεζέρβες Έκτορ Ροδάς, Ουέλινγκτον, Παγιαρδό, Ματέου και Χορδά.
Χιχόν: Εντελώς αντίθετη η ψυχολογία στους Αστουριάνους, στους οποίους βγαίνει πια ότι κι αν κάνουν. Στα 5 παιχνίδια διεύρυναν το σερί τους διάστημα στο οποίο έχουν πάρει 11 από τους 12 βαθμούς τους. Για να έρθει το 2-1 της περασμένης εβδομάδας απέναντι στην Χετάφε χρειάστηκε τύχη και η κακή εμφάνιση του αντίπαλου τερματοφύλακα. Κακή στο πρώτο μέρος, μάλλον ήταν τυχερή που ισοφάρισε στην εκπνοή του ημιχρόνου. Παρά την αλλαγή των αριθμητικών ισορροπιών με την αποβολή του Αμπντέλ η Χετάφε ήταν καλύτερη και έχασε 2-3 καλές ευκαιρίες για το 1-2, κόντρα στην ροή του ματς το 2-1 στο τέλος με την χρυσή αλλαγή Νάτσο Νόβο: “Είχαμε την τύχη που μας έλειψε σε ματς νωρίτερα, αλλά και την ηρεμία στο παιχνίδι μας, καθώς δεν μας έπνιξε το άγχος”, σχολίασε ο περιχαρής Μανόλο Πρεθιάδο. Με εξαίρεση τον Κροάτη επιθετικό Μπίλιτς που έμεινε στο Χιχόν, η υπόλοιπη αποστολή είναι πλήρης αφού επιστρέφουν οι Λόρα (δεξιός μπακ), Ριβέρα (αμυντικός μέσος), Νάτσο Κάσες (οκτάρι), κάτι που επιτρέπει στον Πρεθιάδο να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

ΜΑΓΙΟΡΚΑ – ΣΑΝΤΑΝΤΕΡ
Μαγιόρκα: Ακόμα να βιώσει μία νίκη με τον Χοακίν Καπαρός στον πάγκο της, που σε 5 παιχνίδια μετρά τρεις ισοπαλίες, δύο ήττες και μία... διακοπή! Αυτή ήρθε το περασμένο Σάββατο σε ένα πολύ περίεργο ματς με την Γρανάδα. Εξαιρετικά στημένοι στο πρώτο ημίχρονο οι νησιώτες άνοιξαν το σκορ και θα μπορούσαν να βάλουν και δεύτερο τέρμα. Ωστόσο μπήκαν νωθρά στην επανάληψη και σε ένα πεντάλεπτο η Γρανάδα γύρισε το ματς (2-1), μέχρι που μία ρίψη ομπρέλας στον επόπτη διέκοψε το ματς περίπου μισή ώρα πριν το τέλος με την ισπανική ομοσπονδία να διατάσσει την συνέχιση του στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά κεκλεισμένων των θυρών: “Είναι πια επιτακτικό να σπάσουμε το σερί των δύο μηνών δίχως νίκη και να δώσουμε μία χαρά στον κόσμο μας”, τα λόγια του Καπαρός που μετά από καιρό έχει 20 διαθέσιμους παίκτες. Επιστρέφει ο Ολλανδός μπακ Ζάουβερλουν και ο Ιάπωνας επιθετικός Ιενάγκα, το ίδιο και ο βασικός στόπερ Τσίκο που όμως είναι αμφίβολος. Εξέτισε ο βασικός στόπερ Ραμίς, όμως εκτός μάχης είναι ο Ουρουγουανός αριστερός μπακ Κάσερες, ο Πορτογάλος στόπερ Νούνες και ο πλάγιος μεσοεπιθετικό Άλφαρο.
Σανταντέρ: Το υλικό είναι φτωχό, το ταμείο μείον και το αποτέλεσμα αποθαρρυντικό. Έπαιξε μαζική άμυνα μέσα στην έδρα της απέναντι στην Μάλαγα, περιμένοντας να έρθει το μοιραίο. Αυτό ήρθε στο δεύτερο ημίχρονο, με την Ράθινγκ να μειώνει κατά τύχη σε 1-2, αλλά να μην απειλεί ιδιαίτερα με δεύτερο γκολ, κάτι που έφερε φυσιολογικά το 1-3 που έφερε αποδοκιμασίες στο “Σαρδινέρο”: “Εξακολουθούμε να τρώμε χαζά γκολ. Είχαμε καλές στιγμές στο παιχνίδι μας που όμως δεν μπορέσαμε να τις υλοποιήσουμε με κάτι καλό”, επεσήμανε ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος δέχθηκε την έντονη κριτική του Αλέξανδρου Τζιόλη που απείλησε με φυγή τον Ιανουάριο αν δεν πάρει φανέλα βασικού. Η αντίδραση του Αργεντινού κόουτς ήταν να τον αφήσει εκτός αποστολής με το γυαλί πια να έχει σπάσει ανάμεσα τους. Τιμωρημένος για σήμερα ο πιτσιρικάς στόπερ Άλβαρο, ενώ με προβλήματα τραυματισμών έμειναν πίσω στην Καντάμπρια οι Κένεντι (δεξιός εξτρέμ), Κόλσα (αμυντικός μέσος), Χάιρο (μεσοεπιθετικός), Ακόστα (επιτελικός μέσος), με τον Κολομβιανό στόπερ Μπερνάρντο και τον Ουρουγουανό φορ Στουάνι να είναι οι ευνοημένοι της κατάστασης και να ξεκινάνε στο αρχικό σχήμα.

ΕΣΠΑΝΙΟΛ – ΟΣΑΣΟΥΝΑ
Εσπανιόλ: Έχει σκοράρει μόλις 9 φορές στο πρωτάθλημα, που είναι η τέταρτη χειρότερη επίδοση. Ωστόσο κρατιέται κοντά στις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, διότι για να της βάλεις γκολ πρέπει να φτύσεις αίμα. Ακριβώς αυτό το σενάριο παίχτηκε και την περασμένη αγωνιστική στην χώρα των Βάσκων. Η Ρεάλ Σοσιεδάδ ξεκίνησε πολύ δυνατά, όμως σταδιακά οι Καταλανοί άρχισαν να απορροφούν την πίεση και να παίρνουν άνετα το 0-0, σε ένα παιχνίδι που αν έφευγε από την ισοπαλία θα πήγαινε στο διπλό: “Δικαιούμασταν περισσότερα από όσα πήραμε από αυτό το ματς”, σχολίασε ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο που εκμυστηρεύτηκε ότι τρέμει την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αφού πολλές ομάδες έχουν βάλει στο μάτι τους πιτσιρικάδες του όπως η Σεβίλλη τον Άλβαρο Βάθκεθ. Ξαφνικά προβλήματα προέκυψαν στην γραμμή κρούσης αφού μες την εβδομάδα τέθηκαν εκτός μάχης ο βασικός Σέρτζιο Γκαρσία η χρυσή ρεζέρβα Παντιάνι, τραυματισμοί που προστέθηκαν σε αυτούς των Χάβι Λόπεθ (δεξιός μπακ) και Χάβι Μάρκεθ (αμυντικός μέσος). Μοναδικό καλό νέο η επιστροφή του Αργεντινού χαφ Φορλίν με τον Ποκετίνο να σκέφτεται να χτυπήσει στα άκρα βάζοντας για πρώτη φορά φέτος μαζί δύο εξτρέμ (Ντάτολο, Βάις) στο αρχικό σχήμα.
Οσασούνα: Ήθελε να ξεπλύνει την ντροπή της επτάρας από την Ρεάλ Μαδρίτης με μία καλή εμφάνιση απέναντι στην Ράγιο Βαγεκάνο, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Οι Μαδριλένοι εμφανίστηκαν ατρόμητοι στην Παμπλόνα και έσβησαν την Οσασούνα. Μάλιστα είχαν τρεις σπουδαίες ευκαιρίες για να πάρουν το διπλό, την ώρα που η ομάδα από την Ναβάρα δεν έκανε φάση: “Το αποτέλεσμα με ανακουφίζει. Παίξαμε άσχημα. Η Ράγιο ήταν η καλύτερη ομάδα που πέρασε φέτος από την έδρα μας”, το ενδεικτικό σχόλιο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Η βαθμολογική ασφάλεια επιτρέπει να αντιμετωπίζεται με ηρεμία αυτή η κρίση, με την Οσασούνα να ταξιδεύει με αρκετές απουσίες. Απώλεια της τελευταίας στιγμής ο μοναδικός καθαρόαιμος αριστερός μπακ, ο Φινλανδός Ράιταλα. Λείπουν εδώ και καιρό οι Σέρχιο (στόπερ), Μπερτράν, Εσάιντε (πλάγιοι μπακ), Μασούντ (μεσοεπιθετικός), όμως επιστρέφει μετά από 5 εβδομάδες ο Βραζιλιάνος στόπερ Ροβέρσιο και ο ιβοριανός μεσοεπιθετικός Λαμά.

ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΓΡΑΝΑΔΑ
Αθλέτικ Μπιλμπάο: Αυτή τη στιγμή μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης παίζει ξεκάθαρα το πιο μοντέρνο, το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Ισπανία. Βασικός υπεύθυνος για αυτό ο Μαρσέλο Μπιέλσα που σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κάνει τους Βάσκους άλλη ομάδα, που χαίρεσαι την βλέπεις. Σαρωτική στην Σεβίλλη, προηγήθηκε νωρίς και δέχθηκε άμεσα την ισοφάριση, όμως είχε τον πλήρη έλεγχο, έχασε πάμπολλες ευκαιρίες μέχρι να έρθει το δίκαιο 1-2, 20 λεπτά πριν το τέλος που έσπασε μία άσχημη παράδοση 18 ετών στην Σεβίλλη: “Η νίκη δεν ήταν εύκολη, αλλά δίκαιη. Όσο οι παίκτες κάνουν στο γήπεδο, αυτά που ζητάω δεν υπάρχει πρόβλημα”, σχολίασε ο loco με τον ενθουσιασμό να έχει φτάσει στα ύψη χάρη στα 11 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις δίχως ήττα. Τρεις καλές επιστροφές για τα λιοντάρια που θα έχουν και πάλι το βασικό αμυντικό δίδυμο των Εκίθα και Αμορεμπιέτα, ενώ γυρίζει και ο πολύτιμος κεντρικός χαφ Ιτουράσπε. Δεν προκύπτει κάποιο νέο πρόβλημα πλην των μόνιμων απόντων Γουρπέγι (βασικός μέσος), Τσάμπι Καστίγιο (αριστερός μπακ) και των παροπλισμένων Αϊτόρ Όθιο και Κοϊκίλι.Προσοχή ζήτησε ο Μπιέλσα αφού στις δύο πρωτύτερες επισκέψεις νεοφώτιστων φέτος στο “Σαν Μαμές” (Μπέτις, Ράγιο), η Αθλέτικ πήρε μόνο ένα βαθμό!
Γρανάδα: Πάνω που έκανε το θαύμα και αναστήθηκε, επιστρέφοντας από το 0-1 (με άθλια εμφάνιση) από την Μαγιόρκα σε 2-1 μέσα σε ένα τετράλεπτο ήρθε το απίστευτο. Ένας 15χρονος πέταξε μία ομπρέλα στον επόπτη που τον πέτυχε, το παιχνίδι διακόπηκε και η όρεξη όλων χάλασε. Ευτυχώς για την Γρανάδα της επιδικάστηκε μόνο πρόστιμο, ενώ το παιχνίδι θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών από το σημείο που διακόπηκε στις 7 Δεκεμβρίου. Είναι πάντως σε ανοδική τροχιά, πριν από αυτό το παιχνίδι είχε προηγηθεί το διπλό στην έδρα της Σεβίλλης, το πρώτο για την φετινή περίοδο. Πρόλαβε τελικά και μπήκε στην αποστολή ο μέσος Φραν Ρίκο που όμως θα μείνει στον πάγκο. Κανένα νέο πρόβλημα για τον Φάμπρι που προτίθεται να παρατάξει ενδεκάδα καρμπόν με αυτή της περασμένης αγωνιστικής, ενώ άφησε εκτός για τεχνικούς λόγους τους Χουάν (αναπληρωματικός τερματοφύλακας), Νταβίντ Κορτές (δεξιός μπακ), Ζόρζε Ριμπέιρο (αριστερός μπακ), Παμαρό (στόπερ), Μολό (αριστερός χαφ).

ΣΑΡΑΓΟΣΑ – ΣΕΒΙΛΛΗ
Σαραγόσα: Εδώ δεν πήρε βαθμούς αλλού κι αλλού. Στο “Καμπ Νου” θα το έκανε; Παράσταση για ένα ρόλο το εκτός έδρας παιχνίδι της με την Μπαρτσελόνα, σώθηκε με το... μικρό 4-0 από τις επεμβάσεις του τερματοφύλακα της Ρομπέρτο που έπαιζε μόνος του: “Δεν είμαστε οι μόνοι που χάσαμε με τέτοιο σκορ εδώ. Η διαφορά ήταν μεγάλη”, παραδέχθηκε ο Χαβιέρ Αγκίρε που βλέπει την ομάδα του να βουλιάζει χωρίς νίκη στις πέντε τελευταίες αγωνιστικές, έχοντας ως δικαιολογία το δύσκολο πρόγραμμα. Λίγο περίεργο το ιατρικό δελτίο για σήμερα, αφού άπαντες βρίσκονται στην διάθεση του Μεξικανού τεχνικού, εκτός από τους δύο αναπληρωματικούς τερματοφύλακες Λέο Φράνκο και Πάμπλο Αλκολέα κάτι που φέρνει στον πάγκο τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της ομάδας νέων.
Σεβίλλη: Το ντεφορμάρισμα της είναι προφανές. Δεν είναι μόνο τα 5 παιχνίδια δίχως νίκη είναι οι εμφανίσεις και κυρίως το όνομα των αντιπάλων που ήρθαν αυτές, αφού μιλάμε για ομάδες όπως η Σανταντέρ και η Γρανάδα. Τουλάχιστον την περασμένη Κυριακή έχασε από την πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ισπανίας. Σε εντελώς παθητικό ρόλο μέσα στο σπίτι της απέναντι στην Μπιλμπάο, παρακολουθούσε την Αθλέτικ να κεντάει στο γήπεδο. Ισοφάρισε νωρίς στο γρήγορο γκολ των Βάσκων, όμως ήταν θέμα χρόνου να δεχθεί το μοιραίο με το 1-2 να αποτυπώνει πλήρως την εικόνα του ματς: “Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Μπιλμπάο κέρδισε δίκαια. Δεν παίξαμε καλά, δεν δικαιούμασταν τίποτα”, το ειλικρινές σχόλιο του Μαρθελίνο Γαρθία Τοράλ που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που ανέβασε πριν δύο χρόνια στην Πριμέρα. Εξέτισε και επιστρέφει ο Χιλιανός σκύλος στα χαφ Γκάρι Μέδελ, έτοιμοι και οι Φάσιο (στόπερ), Κανουτέ (επιθετικός) που έκαναν ατομικές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα. Μοναδική σημαντική απουσία αυτή του Ουρουγουανού πλάγιου μπακ Μαρτίν Κάσερες.


Κι όμως υπάρχει clasico και στην Γαλλία και μάλιστα με ιδιαίτερο φανατισμό. Το φετινό ανάμεσα σε Μαρσέιγ και Παρί Σεν Ζερμέν που θα γίνει στο “Βελοντρόμ” έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα αφού όποιος εκ των Ντιντιέ Ντεσάν και Αντουάν Κομπουαρέ ηττηθεί, πιθανότατα θα δει και την πόρτα της εξόδου από την ομάδα του, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης εσωστρέφειας τον τελευταίο καιρό.

OΣΕΡ - ΛΙΟΝ
Οσέρ: Για πολλοστή φορά φέτος της ανατρέπουν σκορ, δείχνοντας και πάλι το ευάλωτο της πρόσωπο στο ταξίδι της στο Βαλανσιέν. Εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο, έπιασε στον ύπνο τους γηπεδούχους. Θα έπρεπε να είχε κερδίσει πέναλτι στην πρώτη επικίνδυνη φάση του ματς, προηγήθηκε λίγο πριν το ημίχρονο απολύτως λογικά με τον Αλέν Τραορέ, όμως ξέχασε να βγει στην επανάληψη. Η Βαλανσιέν την έπαιξε σαν την γάτα με το ποντίκι και φυσιολογικά της γύρισε το ματς (2-1) στην δεύτερη σερί ήττα μακριά από το «Αμπέ Ντεσάν»: «Αυτό που με λυπεί είναι πως δεν ξέρουμε να κρατάμε αποτελέσματα. Λυγίσαμε στην πίεση και είναι απογοητευτικό. Δεν ξέρουμε ή δεν θέλουμε να υποφέρουμε. Με λυπεί αυτό», το σχόλιο του Λοράν Φουρνιέ. Παρά τα προβλήματα ελονοσίας που παρουσίασε μετά την καθυστερημένη του επιστροφή από την Κένυα λόγω εθνικών υποχρεώσεων, θα παίξει κανονικά ο περιφερειακός επιθετικός Ολιετς, εξέτισε ο δυναμικός μέσος Σεγκμπεφιά, ενώ έτοιμος είναι και ο Τυνήσιος επιθετικός Τζεμαά που είχε πρόβλημα στον μηνίσκο για πολλές εβδομάδες. Αντίθετα νωρίς ακόμα για τους Κουλιμπαλί (βασικός στόπερ), Εντουάρ Σισέ (αμυντικός μέσος), Σιντιμπέ (μεσοεπιθετικός), όπως και για τον νεαρό σέντερ-φορ Σανόγκο.
Λιόν: Η πρώτη πολύ σοβαρή κρίση που έχει να διαχειριστεί στην προπονητική του καριέρα ο Ρεμί Γκαρντ μόλις ήρθε. Οι τέσσερις κολλητές εκτός έδρας ήττες στο πρωτάθλημα συγχωρήθηκαν. Αυτό που δεν συγχωρήθηκε ήταν τα δύο τελευταία ματς εντός έδρας. Το περασμένο Σάββατο μολονότι προηγήθηκε επί της Ρεν σε κανένα σημείο του ματς δεν έδειξε καλύτερη. Πριν το ημίχρονο ισοφαρίστηκε, σε μία κόντρα επίθεση στην επανάληψη έφαγε και το δεύτερο. Απάντησε με γιόμες και ήταν ευάλωτη σε κάθε κόντρα με το 1-2 να φέρνει πολλά σφυρίγματα. Ακόμα χειρότερα τα πράγματα την Τρίτη. Ήθελε νίκη έστω και με μισό-μηδέν επί του Αγιαξ για να προκριθεί για ένατη σερί φορά στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, κόλλησε στο 0-0 (παρότι πλησίασε τις 20 τελικές προσπάθειες) και μάλλον θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ: «Μερικοί πρέπει να έχουν περισσότερες φιλοδοξίες. Αυτά τα αποτελέσματα είναι καμπανάκι συναγερμού», το γεμάτο νόημα σχόλιο του τερματοφύλακα Ούγκο Γιορίς. Τραυματίστηκε την Τρίτη και έμεινε τελικά εκτός ο εργατικός μέσος Γκοναλόν, γνωστά τα υπόλοιπα προβλήματα μικρής σημασίας που είναι οι Βερκούτρ (αναπληρωματικός τερματοφύλακας), Μενσά (στόπερ), Πιέ (μεσοεπιθετικός), Ταφέρ (επιθετικός).

ΛΟΡΙΑΝ - ΝΙΣ
Λοριάν: Για τρίτο σερί ματς μακριά από την Λοραίνη ήταν πολύ ευάλωτη, κάνοντας ισάριθμη εκτός έδρας ήττα. Ταξίδεψε με πάμπολλες βασικές απουσίες στην έδρα της Εβιάν και μολονότι δεν ήταν χειρότερη από τον αντίπαλο της βρέθηκε να χάνει από πέναλτι στο δεύτερο λεπτό. Έχασε αρκετές ευκαιρίες, είχε δοκάρι, ισοφάρισε με την σέντρα της επανάληψης, όμως δεν είχε σιγουριά στα μετόπισθεν κάτι που πλήρωσε με το τελικό 2-1 από τον Δανό Βας (59'): «Ήμασταν λίγο υπερόπτες στο γήπεδο. Ξοδέψαμε πολλή ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο, όπου ήμασταν κυρίαρχοι. Ισοφαρίσαμε νωρίς, αλλά αυτό μας αποκοίμισε», δήλωσε ο Κριστιάν Γκουρκίφ. Αρκετές οι επιστροφές σήμερα για τους “μπακαλιάρους”, που θα έχουν και πάλι μάχιμο τον Αργεντινό αριστερό μπακ Μαρέκε, τον δεξιό μέσο Ζουφρ (φετινός mvp) και τον Ελβετό περιφερειακό επιθετικό Εμεγκάρα. Ωστόσο, σημαντική είναι η απώλεια του βασικού κεντρικού αμυντικού δίδυμου των Μπουριγιόν και Εκουέλε-Μανγκά, ενώ εκτός μάχης είναι οι Ντιαρά (αριστερός χαφ), Αλιαντιέρ, Κερσιά (περιφερειακοί επιθετικοί).
Νις: Θεωρητικά μία αλλαγή προπονητή αλλάζει το κλίμα, την ενέργεια, την ρέντα μίας ομάδας. Στην Νίκαια η αλλαγή τεχνικού έφερε ακριβώς το αντίθετο. Το πρώτο παιχνίδι του Ρενέ Μαρσιλιά στον πάγκο της ήταν κάτι παραπάνω από εφιαλτικό. Στην πρώτη καλή κατεβασιά της Σεντ Ετιέν, ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Οσπίνα έκανε πέναλτι και αποβλήθηκε. Λίγο μετά το 0-1 και πριν το ημίωρο, δεύτερη κόκκινη κάρτα με το ματς να γίνεται παρωδία. Στην εκπνοή του ημιχρόνου το 0-2 από στημένο με την κλωτσιά να πέφτει σύννεφο στην επανάληψη, την Σεντ Ετιέν να ρίχνει ρυθμούς έχοντας το 0-2, αλλά την Νις να δέχεται και τρίτη κόκκινη πέντε λεπτά πριν το τέλος! «Ελπίζω ότι τα δυσκολότερα πέρασαν. Δεν κατηγορώ τον διαιτητή. Καμία φορά ο υπερβάλλον ζήλος μπορεί να φέρει ενέργειες που φέρνουν κάρτες», επεσήμανε ο νέος τεχνικός της Νις. Τρεις σημαντικές τιμωρίες για απόψε έχει η ομάδα της Κυανής Ακτής που ταξίδεψε δίχως τον βασικό τερματοφύλακα Οσπίνα, τον Αργεντινό στόπερ Σιβέλι και τον περιφερειακό Μουλουνγκό, ενώ εκτός με προβλήματα τραυματισμών είναι τρεις πολύτιμοι κεντρικοί μέσοι οι Ντιγκάρ και Φαέ λόγω τραυματισμών και ο τεχνίτης Ελμπουίκ, ο οποίος στο ίδιο γήπεδο πέρυσι είχε τραυματιστεί σοβαρά.

ΜΑΡΣΕΪΓ - ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
Μαρσέιγ: Βλέπει το ντέρμπι ως μονόδρομο για να κερδίσει πάλι την καλή έξωθεν μαρτυρία από τον κόσμο της, τον οποίο τόσο έχει πικράνει φέτος. Δεν ήταν για να χάσει το περασμένο Σάββατο στο «Μοσόν». Είχε τον έλεγχο του ματς και τις καλύτερες ευκαιρίες, όμως στο ξεκίνημα της επανάληψης δέχθηκε αυτογκόλ στην μοναδική τελική προσπάθεια της Μονπελιέ στην εστία της. Πολιόρκησε με κάθε τρόπο στο τελευταίο ημίωρο, όμως έπεσε σε ηρωϊκό τερματοφύλακα που κράτησε το 1-0, στην πρώτη της ήττα μετά από την 6η αγωνιστική. Ακόμα χειρότερη η εικόνα της την Τετάρτη με τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» την πάτησαν στο «Βελοντρόμ» και κέρδισαν απόλυτα δίκαια (0-1) με γκολ του Φετφατζίδη στο τέλος, μία ήττα που έφερε τρομερό εκνευρισμό σε όλους. Ο αρχηγός Μανταντά μίλησε για «μηδενικά», ο πρόεδρος Λαμπρίν για «ερασιτέχνες παίκτες που θα το πληρώσουν» και σαν να μην έφτανε αυτό ο Ντιντιέ Ντεσάν είχε διπλό έντονο επεισόδιο με τον Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ (αντάλλαξαν μπουκάλια με νερό και πολύ βαριές κουβέντες), στέλνοντας τον μέχρι νεοτέρας στην ομάδα νέων. Πέραν του διεθνούς Γάλλου επιθετικού, δεν υπολογίζεται ο βασικός στόπερ Φανί, ενώ έτοιμος (αν και θα περάσει από τεστ ετοιμότητας) δήλωσε ο βασικός αριστερός μπακ Μορέλ.
Παρί Σεν Ζερμέν: Περνάει την πρώτη σοβαρή κρίση, άσχετα αν νωρίτερα είχε πάει να αλλάξει προπονητή. Τότε δεν υπήρχε ούτε λόγος ούτε αιτία. Ήταν φανερά ντεφορμέ τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, αυτό μεταφράστηκε σε γκέλα την Κυριακή στην εντός έδρας ήττα από την Νανσί. Μολονότι πολιόρκησε με κάθε τρόπο, δεν είχε φαντασία στο παιχνίδι της και τελικά ηττήθηκε με 0-1 από γκολ που προήλθε από στημένο. Παραδόξως ο Λεονάρντο κάλυψε απόλυτα τον Αντουάν Κομπουαρέ, λέγοντας πως: «θα συνεχίσει να είναι προπονητής της ομάδας μας, ακόμα και αν χάσει στο ντέρμπι από την Μαρσέιγ». Το κλίμα αντί να καλμάρει μέσα στην εβδομάδα, έγινε ακόμα χειρότερο με χοντρό επεισόδιο σε προπόνηση ανάμεσα σε Νενέ και Μποντμέρ, αν και ο Κομπουαρέ υποβάθμισε το περιστατικό λέγοντας πως: «είμαστε στο κατάλληλο timing για αυτό το ντέρμπι. Υπάρχει φανταστικό κίνητρο για την ομάδα μου». Δεν πρόλαβε τελικά ο βασικός αριστερός μπακ Τιενέ, ενώ χρόνια παραμένουν εκτός ο τεχνίτης μέσος Σαντόμ και ο υψηλόσωμος σέντερ-φορ Οαρό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα και καλά τα σημεία για σήμερα.