Μετρημένα παιχνίδια που αξίζουν ποντάρισμα.

ΠΑΛΕΡΜΟ – ΛΕΤΣΕ
***Στο 1,50 ο άσος της Παλέρμο, το διπλό της Λέτσε φτάνει και στο 8,00.

***Προϊστορία: 11-8-3

ΠΑΛΕΡΜ0: Σίγουρα έκανε το καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι της αλλά και πάλι δεν απέφυγε την ήττα, 1-0 από τη Ρόμα. Και πάλι δεν σκόραρε μακριά από το Παλέρμο αλλά ήταν το παιχνίδι που δημιούργησε περισσότερο από όλα, έχασε τουλάχιστον πέντε κλασικές ευκαιρίες και δικαιούνταν την ισοπαλία, έστω. Στοίχισε το γρήγορο γκολ (7’) της Ρόμα, η Παλέρμο πάντως δεν έπαιξε φοβισμένα και έπρεπε να πάρει κάτι παραπάνω, βελτίωσε την εικόνα της με την αλλαγή του συστήματος σε 4-3-1-2. «Δεν έχω να πω τίποτα για τους παίκτες μου, παίξαμε πολύ καλά», είπε ο Ντέβις Μάντζα.
Και φυσικά δύο σερί ήττες για την Παλέρμο, έστω και αν προέρχονται από Μίλαν και Ρόμα, φέρνουν σχεδόν εξ ορισμού τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας σε κίνδυνο απόλυσης. Και ειδικά αν σήμερα έχουμε καμιά… κασκαρίκα από τη Λέτσε, ο Ντέβις Μάντζα θα πρέπει να βρει το κουράγιο και να φύγει μόνος του, πριν του το πει ο θεότρελος πρόεδρος Τζαμπαρίνι. Ο Μάντζα πάντως δηλώνει ήσυχος: «Είμαι ανήσυχος αλλά και ήρεμος. Ανήσυχος για το παιχνίδι, ήρεμος για τη θέση μου. Οι δύο σερί ήττες δεν είναι πρόβλημα, κοιτάξτε τις ομάδες από τις οποίες χάσαμε. Πρέπει όμως να κερδίσουμε τη Λέτσε».
Ο Μάντζα αλλάζει πράγματα στην ενδεκάδα και κυρίως επαναφέρει τους Σλοβένους χαφ Ιλιτσιτς και Μπατσίνοβιτς, ειδικά ο τελευταίος από αμετακίνητος βασικός στην περσινή σεζόν φέτος έχει παίξει όλα κι όλα 13 λεπτά, ενώ σε πέντε από τα επτά παιχνίδια ήταν στην εξέδρα. Πιθανό και το ντεμπούτο ως βασικού του Αργεντίνου στόπερ Τσέτο, με τον Μιλιάτσιο να πηγαίνει στη φυσική του θέση στα χαφ, ενώ στην επίθεση επιστρέφει ο Μίκολι, κόντρα στην ομάδα της γενέτειράς του και δηλωμένος οπαδός της. Εκτός αποστολής ο βασικός μέσος Ντέλα Ρόκα (7/0).
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-1-2): Τζόρβας – Πιζάνο, Σιλβέστρε, Τσέτο, Μπαλτζαρέτι – Μιλιάτσιο, Μπατσίνοβιτς, Μπαρέτο – Ιλιτσιτς – Ερνάντες, Μίκολι.
ΛΕΤΣΕ: Ο θρίαμβος επί της Μίλαν (3-0 στο ημίχρονο) μετατράπηκε σε οδυνηρή ήττα (3-4) στην επανάληψη. Η Λέτσε έκανε τρομερά πράγματα στο πρώτο 45λεπτο, ό,τι δοκίμαζε έπιανε και προηγήθηκε 3-0 με σκόρερ τους Τζακομάτσι, Οντο και Γκροσμίλερ, ενώ έδειχνε μία και δύο ταχύτητες πάνω από τη Μίλαν. Όμως στην επανάληψη ήρθε η κατάρρευση, μέχρι το 62’ είχε δεχτεί την ισοφάριση, έχασε το ηθικό της και στο 79’ έγινε το τελικό 3-4. «Καταστροφικό το δεύτερο ημίχρονο, δεν μπορέσαμε να αντέξουμε σε τόσο γρήγορο ρυθμό», είπε ο Ντι Φραντσέσκο.
Η Λέτσε βρίσκεται κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού και η συνέχεια προβλέπεται εξίσου δύσκολη. Ο τεχνικός Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο κάνει ό,τι μπορεί ο άνθρωπος με λίγα «όπλα» και ενόψει Παλέρμο δήλωσε: «Η Παλέρμο προέρχεται από δύο σερί ήττες, στην έδρα της έχει το απόλυτο και είναι πολύ αποδοτική εκεί, επιτίθεται από το πρώτο λεπτό. Αυτό περιμένω να γίνει και με εμάς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική στο αρχικό κομμάτι του παιχνιδιού. Και φυσικά να μην επαναλάβουμε τα λάθη του δεύτερου ημιχρόνου με τη Μίλαν».
Νοκ-άουτ για τρίτο παιχνίδι ο βασικός πορτιέρε Ζούλιο Σέρτζιο (5/-9), ο έμπειρος φορ Ντι Μικέλε (5/0) και ο στόπερ Φεράριο (2/0). Ο Ντι Φραντσέσκο προτίθεται να αλλάξει 1-2 πράγματα σε σχέση με την Κυριακή, ίσως δούμε στο κέντρο της άμυνας τον στόπερ Καροτσέρι, στην πρώτη του εμφάνιση μετά από 2,5 χρόνια σε επίσημο παιχνίδι, ο τύπος είχε ποινή δύο ετών για χρήση κοκαΐνης. Θα πάρει τη θέση του Εσπόζιτο, αν την πάρει, ενώ οι Πασκουάτο, Γκροσμίλερ και Μπερτολάτσι διεκδικούν μία θέση στη μεσαία γραμμή.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-2-1): Μπενάσι – Οντο, Καροτσέρι, Τόμοβιτς, Μεσμπά – Πιάτι, Ομπόντο, Τζακομάτσι – Κουαδράδο, Μπερτολάτσι – Κόρβια.

ΑΑΛΕΣΟΥΝΤ - ΣΤΑΜΠΑΕΚ

***Στο 2,15 – 2,20 ο άσος, στο 3,10 – 3,20 το διπλό.
ΑΑΛΕΣΟΥΝΤ: Ο τελικός κυπέλλου μπορεί να είναι μόλις 10 μέρες μακριά (6 Νοεμβρίου με την Μπραν), αλλά ο Ρέκνταλ αρνείται να αφήσει τους παίκτες του να το σκεφτούνε. «Εχουμε μία εξαιρετική ευκαιρία να τερματίσουμε στην πρώτη εξάδα. Για να το πετύχουμε θα χρειαστούμε 10- 12 βαθμούς και για μένα προσωπικά, όσο και για το κλαμπ είναι αρκετά σημαντικό να τα καταφέρουμε».
Σε αυτό το μοτίβο, γύρισε το παιχνίδι με τη Βαλερένγκα και κέρδισε με 2-1 τη Δευτέρα. Η αντίπαλός της προσπάθησε να παίξει έξυπνο εκτός έδρας παιχνίδι και προηγήθηκε με 0-1 στο 24’, αλλά η δύναμη του Κόλορ Λάιν την έπνιξε, με την Ααλεσουντ να το γυρνάει απόλυτα δίκαια σε 1-1 στο 29’ και 2-1 στο 68’.
Μετά την παρθενική της έξοδο στην Ευρώπη το 2009 μέσω Κυπέλλο και το 2010 μέσω fair play, έχει την ευκαιρία να γράψει διπλά ιστορία. Αν τα καταφέρει και πάλι με την Μπραν, θα βγει για τρίτη σερί φορά (και τρίτη στην ιστορία της) στην Ευρώπη, κατακτώντας επί Ρέκνταλ το δεύτερο τίτλο της ιστορίας της. Παρόλα αυτά, ο Ρέκνταλ προτιμά να αφοσιωθεί στα του πρωταθλήματος κρατώντας την ομάδα του στην πρίζα.
Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή παίζει εκτός έδρας με τη Λίλεστρομ, στο τρίτο παιχνίδι της σε έξι μέρες. Επιστρέφουν σήμερα από τιμωρία σε σχέση με την Ενγκα ο βασικός αμυντικός χαφ Μόρισον (19/0) και ο υπολογίσιμος στόπερ Τόλας (13/0), αμφότεροι αντικαταστάσιμοι. Μακροχρόνια εκτός ο καλός αμυντικός χαφ Σίρι (8/1).
ΣΤΑΜΠΑΕΚ: Με το Λέναρτσον να πριζώνει για μία ακόμα φορά το ελλιπές του ρόστερ, αντιστάθηκε στη Μόλντε, αναγκάζοντάς τη στο 1-1 την περασμένη Παρασκευή.
Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει το παραμικρό στο Σουηδό. Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με αποχωρήσεις των Γκούναρσον και Χάουγκερ, με οικονομικά προβλήματα με αβεβαιότητα για το που θα παίζει του χρόνου και με χίλια άλλοθι, ο Λέναρτσον «κρατάει» την ομάδα και στέκεται μια χαρά στη λίγκα.
Κατά τα άλλα καταρρέει οικονομικά. Δεν βγαίνει στην πολυτελή έδρα της, Τέλενουρ Αρίνα και αναγκάζεται να μετακομίσει του χρόνου, πιθανότατα στο ξεπερασμένο Νάντερουντ. Ηδη έχει πουλήσει ένα σωρό παίχτες, με την περίπτωση του mvp Γκούναρσον στη Βαλερένγκα να έχει και μία χροιά διαφθοράς (είχε καλύτερη πρόταση από Ρόζενμποργκ). Γενικότερα η κακοδιαχείριση έχει απαξιώσει την πρωταθλήτρια 2008.
Αναγκαστικά ο Λέναρτσον μίλησε για μη αγωνιστικά θέματα. Κάλεσε τους 12.000 θεατές που ήρθαν με τη Μόλντε (περίπου 6.000 ο μ.ο.) να το επαναλάβουν σε κάθε παιχνίδι τη νέα χρονιά, ενώ χαρακτήρισε «εφιάλτη» πιθανή μετακόμιση στο Νάντερουντ.
Την Κυριακή παίζει και πάλι με ομάδα της Δυτικής Νορβηγίας, στο Σόγκνταλ. Θα παραμείνει μακριά από το Μπέρουμ. Δεν προβλέπεται η σημαντική απουσία.


ΕΣΠΑΝΙΟΛ – ΜΠΕΤΙΣ
***Επεσε από το 2,20 στο 2,15 η Εσπανιόλ, 3,40 σχεδόν το διπλό της Μπέτις.
***Προϊστορία: 23-17-8.
***Εως και 2.000 οπαδοί της Μπέτις στις εξέδρες του «Κορνεγιά – Ελ Πρατ».
ΕΣΠΑΝΙΟΛ: Χωρίς πολλά πολλά το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης της στο «Σαρδινέρο» το Σάββατο. Καλύτερη της Σανταντέρ στο πρώτο ημίωρο, οι «βερδιμπλάνκος» ανέβασαν στροφέ στο τελευταίο τέταρτο, ισοφαρίζοντας τις καλές φάσεις (από δύο για κάθε ομάδα). Στην επανάληψη οι Κανταμπριανοί είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν με δοκάρι του Ντιόπ από φάουλ, αλλά «τιμωρήθηκαν» από το γκολ του Σέρχιο Γκαρθία (59’), τ’ οποίο και τελικά έφτανε χωρίς περαιτέρω προβλήματα ως το τέλος του αγώνα για να χαρίσει το τρίποντο στην Εσπανιόλ (1-0).
«Πριν από το ματς με τη Βαγιεκάνο βλέπαμε το ποτήρι μισοάδειο. Τώρα, μπορούμε να πούμε πως σιγά σιγά γεμίζει. Το μυστικό είναι πως πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε», το κομματάκι... ποιητικό σχόλιο του Ποκετίνο μετά το δεύτερο διαδοχικό – και πανομοιότυπο βάσει της εξέλιξης και της μορφής των αγώνων – διπλό των Καταλανών, οι οποίοι πριν τις δύο εκτός έδρας νίκες τους δεν είχαν σταυρώσει νίκη (και μόλις ένα βαθμό) σε έξοδο τους για εννέα μήνες!
Προφανής η τόνωση σε ψυχολογικό επίπεδο (επισημάνθηκε άλλωστε και από τον ίδιο τον Ποκετίνο), προφανέστερη η βαθμολογική ανέλιξη της Εσπανιόλ, η οποία ψάχνει ... επιβεβαίωση και διεύρυνση του σερί της στην αποψινή φιλοξενία της Μπέτις. Τρεις διαδοχικές πάντως νίκες έχει να πανηγυρίσει από τις αρχές του Ιανουαρίου. «Η Μπέτις είναι μια πληγωμένη ομάδα, γεγονός που την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη. Είναι γρήγορη, δύσκολος αντίπαλος, απαιτητικός και ξέρουμε ότι θα πρέπει να υποφέρουμε ώστε να την καταβάλουμε», το σχόλιο του Αργεντινού τεχνικού.
Αγωνιστικά, τα προβλήματα που προέκυψαν μετά το παιχνίδι με την Σανταντέρ ήταν αρκετά, ωστόσο όλα φαίνεται πως εξομαλύνθηκαν. Η τιμωρία του αναντικατάστατου χαφ Χ. Μάρκεθ (8/0) αναιρέθηκε κατόπιν της έφεσης των «περίκος», ο βασικός στόπερ Αμάτ (4/0) ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που προέκυψαν στην προθέρμανση του «Σαρδινέρο», ενώ κι ο... εξτρέμ πλέον, βασικότατος κι αυτός, Βερδού, ξεπέρασε τις στομαχικές ενοχλήσεις και δίνει κανονικά το «παρών» στην αποστολή, η οποία έτσι δεν έχει την παραμικρή διαφοροποίηση.
Παραμένουν φυσικά εκτός οι μακροχρόνια τραυματίες, ο λογιζόμενος για βασικός εξτρέμ Αλμπίν (2/0) κι ο ακραίος μπακ Ματιόνι (0/0), όπως κι ο φευγάτος κι εκτός πλάνων του Ποκετίνο, βασικός πέρυσι, αλλά χωρίς συμμετοχή φέτος, Καμερουνέζος τερματοφύλακας Καμενί. Πλην απρόοπτου ο Ποκετίνο πιθανότατα θα επαναλάβει την ίδια αρχική ενδεκάδα και θα αφήσει τις αλλαγές για το επόμενο ματς με τη Μάλαγα.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Κρ. Αλβαρες – Χ. Λόπεθ, Αμάτ, Μορένο, Ντίντακ – Φορλίν, Χ. Μάρκεθ - Σ. Γκαρθία, Ρομαρίκ, Βερδού – Αλβαρο.
ΜΠΕΤΙΣ: Ξεκίνησε δυνατά, αλλά η ορμητικότητά της εξαντλήθηκε στις καλές φάσεις που είχε ο άστοχος Ρουμπέν Κάστρο. Η Ράγιο ανέκαμψε, απαντώντας με δύο φάσεις ως την ανάπαυλα, χωρίς όμως να βρει το γκολ λόγω του κίπερ Κάστρο. Ανάλογο το ξεκίνημα και στην επανάληψη με τους «βερδιμπλάνκος» να πιέζουν πολύ περισσότερο, ήταν όμως φλύαροι, χάνοντας σπουδαία ευκαιρία στο 70’, όταν σε τρία διαδοχικά σουτ από την μικρή περιοχή της Ράγιο το γκολ δεν μπήκε (το ένα κατέληξε και στο δοκάρι).
Αστοχία που... τιμωρήθηκε σε μια κόντρα των Μαδριλένων ένα δεκάλεπτο αργότερα με τέλεια λόμπα του Λας από… ασίστ αντίπαλου αμυντικού, έγινε το 0-1, εξέλιξη που ουσιαστικά πανικόβαλε τους Ανδαλουσιάνους. Βγήκαν μπροστά άτακτα και χωρίς οργάνωση, έδωσαν χώρο στους «φρανχιρόχος», οι οποίοι σε μια δεύτερη κόντρα στο τέλος, κέρδισαν πέναλτι, 0-2, τέλος.
«Χάσαμε τέσσερα γκολ που δεν χάνονται, αυτό δεν δουλεύεται στην προπόνηση. Το αποτέλεσμα κι η εξέλιξη του παιχνιδιού ήταν άδικη για εμάς», το σχόλιο του Πέπε Μελ, ο οποίος πάντως έσπευσε να προλάβει γκρίνιες και λοιπές μουρμούρες επισημαίνοντας ότι ναι μεν η ομάδα του «τρέχει» ένα αρνητικό σερί τεσσάρων ηττών (ακόλουθο του απόλυτου 4/4 στο ξεκίνημα), αλλά παρά ταύτα έχει ένα +7 από την επικίνδυνη ζώνη. Αν μη τι άλλο τρόπος ιδανικός για να περιορίσει την όποια κριτική από την προφανέστατη «κοιλιά» των νεοφώτιστων, αλλά και παράλληλα να θυμίσει τους φετινούς του στόχους, αφού όσο να’ναι το ξεκίνημα αποπροσανατόλισε αρκετά.
Ταπεινοί όσο ποτέ λοιπόν οι Ανδαλουσιάνοι καλούνται να δώσουν δύο διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια τα οποία κι εν πολλοίς θα κρίνουν την εξέλιξη των πραγμάτων αναφορικά με την «κριτική» και τη διόγκωση της ή όχι. «Ναι, πίεση είναι λογικό να υπάρχει, αλλά κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε με αυτήν. Είμαστε ευχαριστημένοι από τη θέση μας, όχι από τις ήττες. Κάνουμε ευκαιρίες, αλλά δεν πιέζουμε σωστά μπροστά. Μίλησα με τους παίκτες για το διορθώσουμε. Θέλω να πιστεύω πως τα δύο επόμενα παιχνίδια θα αλλάξουν τη δυναμική μας (ακολουθεί η αναμέτρηση με τη Σανταντέρ)», το σχόλιο του Μαδριλένου τεχνικού.
Αγωνιστικά, η απόφασή του... ρηξικέλευθη, αφού δεν διαχώρισε τις αποστολές των δύο παιχνιδιών, πήρε μαζί του 25 ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας, όσοι δηλαδή είναι διαθέσιμοι, κι άλλους δύο από τη δεύτερη ομάδα, τον χρήσιμο εξτρέμ Σέρχιο (2/0) και τον ακραίο επιθετικό Ποθουέλο (1/0). Η αποστολή δεν θα επιστρέψει στη Σεβίλλη, αλλά θα παραμείνει στη Βαρκελώνη μετά το τέλος του αποψινού παιχνιδιού κι έκτοτε θα μεταβεί στην Καντάμπρια για την αναμέτρηση με τη Ράθινγκ.
Κανονικά συμπεριλήφθηκε έχοντας ξεπεράσει τις στομαχικές διαταραχές ο αναντικατάστατος μέσος Μπενιάτ (7/2), μοναδικοί απόντες από την... τετραήμερη εκδρομή τους, ο άτυχος χρησιμότατος εξτρέμ Βαδίγιο (6/0) κι ο ανέτοιμος ακόμη έπειτα από την οκτάμηνη απουσία του λόγω τραυματισμού, δεξιός μπακ Νέλσον. Αλλάζει ο Μελ το σύστημα από 4-3-3 στο πιο δεμένο 4-4-2 για να μην δέχεται τόσα γκολ, και τη μισή ενδεκάδα, ντεμπούτο πιθανώς να κάνει ένας εκ του Σέρβου Τόσιτς στα μπακ και του έμπειρου Ουστάριτς στα στόπερ.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-4-2): Κάστο – Τσίκα, Ουστάριτς, Μάριο (Αμάγια), Τόσιτς (Νάτσο) – Χουάνμα, Ιρινέι, Μπενιάτ, Κάνιας - Σάντα Κρους, Ρ. Κάστρο.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ
***Στο 2,40 ο άσος της Μπιλμπάο, 2,90 το διπλό της Ατλέτικο.
***Προϊστορία: 39-14-21.
ΜΠΙΛΜΠΑΟ: Κόντρα σε μια ασύνδετη Βαλένθια, η οποία αρχικά την πίεσε πάντως, ήταν αρκετά νευρική και δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την ανωτερότητά της με «καθαρές» ευκαιρίες. Είχε την μεγαλύτερη φυσικά (δοκάρι στο 35’ από τον Γιορέντε) και ένα κακώς ακυρωμένο γκολ και σε αυτήν όμως απάντησαν οι «νυχτερίδες» (δοκάρι με τον Ζόνας στο 45’).
Δύο αναγκαστικές αλλαγές για την Μπιλμπάο στην επανάληψη, άλλαξαν το σκηνικό, οι «τσε» πίεσαν για το γκολ, όχι όμως ορθολογικά, αφού φάσεις φοβερές δεν έκαναν. Οι Βάσκοι στη μοναδική ουσιαστικά αξιόλογη επιθετική τους προσπάθεια στην επανάληψη προηγήθηκαν (72’), εξέλιξη που καθόρισε την εικόνα του παιχνιδιού ως το τέλος και την ασφυκτική πίεση της Βαλένθια να δικαιώνεται στο 89’ με την ισοφάριση (1-1).
«Στο πρώτο μέρος ήμασταν καλύτεροι, στο δεύτερο είχε τον έλεγχο η Βαλένθια. Το ματς σημαδεύτηκε από τους τραυματισμούς. Επρεπε να χτίσουμε την τακτική μας από την αρχή στην επανάληψη εξαιτίας των αναγκαστικών αλλαγών. Δεν ήταν εύκολο για εμάς. Θα μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει», το σχόλιο του Μαρσέλο Μπιέλσα. Το προφανές πάντως για τους Βάσκους είναι η βελτίωσή τους το τελευταίο 20ημερο. Παραμένουν αήττητοι στα έξι τελευταία τους παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, στα τέσσερα τελευταία τους στο πρωτάθλημα, διάστημα κατά το οποίο έχουν αποσπάσει οκτώ βαθμούς.
Σερί που φιλοδοξούν να διευρύνουν στην αποψινή φιλοξενία της Ατλέτικο, παρότι ο προβληματισμός για τα συνεχόμενα παιχνίδια – και τις επιπτώσεις τους – είναι εμφανέστατος. Ο Μπιέλσα πάντως κι από τις επιλογές του δείχνει το πόσο πολύ εμπιστεύεται και την δουλειά του και τις αντοχές των παικτών του κι είναι χαρακτηριστικό πως στα τρία «κολλητά» παιχνίδια του τελευταίο εξαημέρου δεν έκανε την παραμικρή αλλαγή στη 18άδα του! Η τριήμερη ανάσα από το παιχνίδι στο «Μεστάγια» σίγουρα πολύτιμη για την Αθλέτικ. «Είμαστε καλά και παρά τις δυσκολίες, ελπίζω πως θα συνεχίσουμε τη βελτίωση που δείχνουμε. Η Ατλέτικο είναι μια ομάδα με τεράστιο επιθετικό ταλέντο, 5-6 παίκτες κλάσης, τη σέβομαι είτε τρέχει καλό σερί, είτε κακό», το σχόλιο του Αργεντινού εν όψει της αποψινής αναμέτρησης με την Ατλέτικο.
Αγωνιστικά, δύο ήταν τα πρόσωπα που κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες. Ο Γιορέντε (8/3) κι ο βασικός χαφ Γουρπέγι (7/0), αμφότεροι τραυματίστηκαν στο «Μεστάγια». Σοβαρότερος ο τραυματισμός του δεύτερου, ο οποίος θα μείνει εκτός δράσης τουλάχιστον έξι μήνες! Το «θωρηκτό» της επίθεσης, αντίθετα, ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του κι έστω κι αν σφίγγει τα δόντια, αγωνίζεται κανονικά απόψε. Με ενοχλήσεις είναι και ο εσχάτως βασικός (περσινή αποκάλυψη) στόπερ Εκίθα (4/0). Εκτός λίστας είναι ο μεσοεπιθετικός Ιγκ. Μαρτίνεθ (2/0), ο χαφ Ιν. Πέρεθ (1/0) και ο μπακ Καστίγιο (0/0). Όπως είπε ο ίδιος ο Μπιέλσα πιθανότατα θα επαναλάβει την αρχική ενδεκάδα του «Μεστάγια».
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-1-4-1): Ιραϊθόθ – Ιραόλα, Εκίθα, Αμορεμπιέτα, Αουρτενέτσε – Χ. Μαρτίνεθ – Σουσαέτα, Ιτουράσπε, Ντε Μάρκος, Μουνιαΐν – Γιορέντε.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ: Χειρότερα δεν γίνεται. Ως την… κολυμπήθρα του Σιλωάμ περίμεναν τη φιλοξενία της Μαγιόρκα οι Μαδριλένοι, ωστόσο από τη στιγμή που μόλις στο 20ο δευτερόλεπτο βρέθηκαν πίσω στο σκορ χάρη σε ένα (αμφισβητούμενο) πέναλτι, τα πόδια τους έγιναν ασήκωτα. Κάκιστο το παιχνίδι, ανύπαρκτη η δημιουργία τους, ελάχιστες οι φάσεις που έκαναν, ακόμη κι έτσι όμως κατάφεραν να ισοφαρίσουν, πάλι με πέναλτι (42’).
Η εξαιρετική όμως ανασταλτική λειτουργία της Μαγιόρκα, η τεράστια πίεση από την κερκίδα κι ο κακός ρυθμός του παιχνιδιού δεν άλλαξε σε τίποτα την εικόνα του στην επανάληψη, με τους Μαδριλένους να προσπαθούν, να πιέζουν, αλλά να μην κάνουν ευκαιρίες και τις όποιες που δημιούργησαν (δύο πολύ καλές στο τελευταίο τέταρτο) να είναι μάλλον... κατά λάθος (1-1).
«Καταλαβαίνω το θυμό του κόσμου. Παραδέχομαι ότι δεν τους ικανοποιεί το θέαμα κι η ομάδα που βλέπουν. Από τη στιγμή που στην πρώτη επίθεση δόθηκε ένα ανύπαρκτο πέναλτι εναντίον μας, χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας κι ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουμε», το σχόλιο του Γκρεγκόριο Μανθάνο, ο οποίος – όπως κι οι παίκτες του – άκουσε τα ... σχολιανά του από την κερκίδα του «Βιθέντε Καλντερόν», χωρίς μάλιστα να λείπουν κι οι ... παραινέσεις για να απολυθεί/παραιτηθεί! Συνηθισμένο το φαινόμενο για την Ατλέτικο τα τελευταία χρόνια, κάθε άλλο για την φετινή Ατλέτικο, η οποία ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες, αλλά έχει... καταρρεύσει.
Συμπλήρωσε έξι παιχνίδια χωρίς νίκη (σε όλες τις διοργανώσεις), διάστημα κατά το οποίο έχει σκοράρει μόλις δύο φορές (τη μία από πέναλτι), έχει να νικήσει εδώ και τέσσερις αγωνιστικές εντός των συνόρων, έχει σκοράρει μόλις σε τρεις από τις μέχρι στιγμής οκτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ εκτός έδρας είναι ακόμη χειρότερη, έχοντας αποσπάσει μόλις μια ισοπαλία σε τρεις ως τώρα εξόδους χωρίς καν να βρει δίχτυα!
Κατάσταση που ακόμη τουλάχιστον δεν είναι οριακή, δεν θέλει όμως πολύ για να εξελιχθεί σε τέτοια γι’ αυτό και το μοναδικό παρήγορο εν όψει της αποψινής αναμέτρησης στο «Σαν Μαμές» είναι η θετική παράδοση των Μαδριλένων εκεί, αφού έχουν επικρατήσει της Μπιλμπάο στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες τους επισκέψεις. «Η ομάδα μπορεί και θα κάνει μια καλή σεζόν, θα ικανοποιήσει τους οπαδούς μας. Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι την ανησυχία, αλλά δεν έχουμε αλλάξει καθόλου τη φιλοσοφία και το στιλ μας κι είναι απλά θέμα χρόνου να δικαιωθούμε. Δεν νιώθω ότι παίζεται η θέση μου στα δύο προσεχή ματς. Σε 15 επίσημα έχουμε ηττηθεί σε τρία, θα ήθελα να πάρουμε περισσότερα, αλλά η πρώτη φορά που ήμασταν όλοι μαζί ήταν στις 8 Σεπτέμβρη», το… ελπιδοφόρο κι απολογητικό σχόλιο του Ανδαλουσιάνου τεχνικού.
Αγωνιστικά, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του προέκυψε από τη γαστρεντερίτιδα που ταλαιπώρησε τον Φαλκάο (7/6) το τελευταίο 48ωρο. Ο Κολομβιανός – εμφανώς ντεφορμέ – όμως ξεπέρασε το πρόβλημα και συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή και λογικά αναμένεται να ξεκινήσει βασικός απόψε. Διαθέσιμος επίσης έχοντας αποθεραπευτεί είναι κι ο εξτρέμ Σάλβιο (5/0), επιστρέφει επίσης έχοντας ξεπεράσει τον τραυματισμό του κι ο αριστερός μπακ Αντ. Λόπεθ (1/0), ενώ «ενδεκαδάτος» έπειτα από δύο αγωνιστικές θα είναι κι ο στόπερ Ντομίνγκεθ, αλλά και ο χαφ Γκάμπι (6/0) που είχε «κοπεί».
Νοκ άουτ παραμένει ο εξτρέμ (έως και μπακ φέτος) Χουανφράν (4/0), ενώ κατόπιν τεχνικής απόφασης «κόπηκαν» από την αποστολή ο βασικός χαφ Τιάγκο (7/0), ο τουλάχιστον χρήσιμος δεξιός μπακ/στόπερ Περέα (3/0), ο στόπερ Πουλίδο κι ο κίπερ Χοέλ, αμφότεροι χωρίς συμμετοχή φέτος.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Κουρτουά – Σίλβιο, Μιράντα, Ντομίνγκεθ, Φιλίπε Λουίς – Ασουνσάο, Γκάμπι, – Ρέγες, Ντιέγκο, Αρντά – Φαλκάο.

Στους 16 το κύπελλο Δανίας, τα ματς είναι μονά, σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστούν, πέναλτι.
ΝΟΡΝΤΖΕΛΑΝΤ – ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ
***Αουτσάιντερ του 2,80 οι γηπεδούχοι, στο 2,50 το διπλό της Μίντιλαντ.
***Φέτος για το πρωτάθλημα: Μίντιλαντ – Νόρντζελαντ 2-1 (21/08).
***Δύο σερί χρονιές οι δύο ομάδες έπαιξαν στον τελικό του κυπέλλου, και τις δύο την κούπα τη σήκωσε η Νόρντζελαντ.
ΝΟΡΝΤΖΕΛΑΝΤ (Α’): Εκμεταλλευόμενη την έδρα της (6-1-0) κάνει εκπληκτική πορεία φέτος και δίκαια βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην σκοράρει εύκολα, αλλά έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα και γενικά εντυπωσιάζει, τη στιγμή που αρκετοί πίστευαν πως μετά τη φυγή του Βίεγκχορστ θα δυσκολευόταν να βρει τον εαυτό της. Ο βοηθός του, Χιούλμαντ, έκανε το σωστό και δεν άλλαξε πολλά στα συστήματα του προκατόχου του, με συνέπεια να μην υπάρχουν πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρσι.
Τη Δευτέρα η Νόρντζελαντ έκανε το μεγάλο μπαμ κι επικράτησε εύκολα εκτός έδρας της Κοπεγχάγης με 1-3. Εντυπωσιακή 30 λεπτά, πέτυχε δύο γκολ, χαλάρωσε στη συνέχεια χωρίς να κινδυνέψει, ενώ στην επανάληψη είχε και πάλι τον έλεγχο αρχικά και με το 0-3 με κεφαλιά του Στόκχολμ κλείδωσε το ματς. «Θα μείνουμε στον αρχικό μας σχεδιασμό και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε μέχρι τη διακοπή», είπε ο Χιούλμαντ, ο οποίος ούτε θέλησε να ακούσει για το αν μπορεί η ομάδα να πάρει έστω τη δεύτερη θέση: «Δεν μπορούμε να μιλάμε από τώρα για κάτι που μπορεί να συμβεί τον Μάιο. Θα μπούμε στην περίοδο των μεταγραφών, θα ενισχυθούμε σε δύο θέσεις που πονάμε και μετά θα δούμε».
Καμία αλλαγή στην αποστολή που είχε μαζί του ο Χιούλμαντ στην Κοπεγχάγη, μοναδικό πρόβλημα παραμένει ο αναπληρωματικός κίπερ Γένσεν (2/0).
ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ (Α’): Αυτοκτόνησε στο Κόγκε, παραχωρώντας ισοπαλία 1-1. Προηγήθηκε νωρίς και νόμισε πως το ματς τελείωσε, όμως λογάριασε χωρίς την ουραγό που στο 86’ έφερε το ματς στα ίσια. Εχασε μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει την Κοπεγχάγη στους δύο βαθμούς, μετά το παιχνίδι ο Ρίντερσχολμ μονολογούσε ότι «νομίσαμε πως είχαμε κερδίσει από την ώρα που κατεβήκαμε από το λεωφορείο». Το κύπελλο παραμένει στόχος, δύο χρονιές η ομάδα έφτασε κοντά στην πηγή αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πρώτη κούπα της ιστορίας της.
Οι δύο σερί χαμένοι τελικοί με τη Νόρντζελαντ σίγουρα έχουν πονέσει τη Μίντιλαντ, η οποία ψάχνει εκδίκηση φέτος για ένα θεσμό που είναι κάθε χρόνο στους στόχους της, αφού η ομάδα ψάχνει ακόμα τον πρώτο της τίτλο. «Είμαστε… ευχαριστημένοι που πετυχαίνουμε τη Νόρντζελαντ σε έναν κανονικό γύρο κυπέλλου, γιατί με την παράδοση που έχουμε εναντίον της στους τελικούς, δεν θα θέλαμε έναν τρίτο φέτος», είπε αστειευόμενος ο Ρίντερσχολμ. «Φέτος τους κερδίσαμε στο πρωτάθλημα, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, θα μπορούσε η κληρωτίδα να μας φέρει μια ευκολότερη αντίπαλο».
Τρόμος τη Δευτέρα με έξι βασικούς παίκτες να μην ολοκληρώνουν την προπόνηση και να θεωρούνται αμφίβολοι, χαμόγελα το βράδυ της Τετάρτης, με τον Ρίντερσχολμ να παίρνει στην αποστολή και τους έξι: «Είχαμε έξι αμφίβολους που θα μπορούσαν όλοι να ξεκινήσουν την Πέμπτη, όμως τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα και δεν έχουμε προβλήματα», είπε ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας.

ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ – ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
***Στο 3,40 ο άσος της γηπεδούχου Μπρόντμπι, μέχρι το 2,10 το διπλό της Κοπεγχάγης.
***Φέτος για το πρωτάθλημα: Μπρόντμπι – Κοπεγχάγη 1-2 (24/09)
***Μεγάλο μπέρδεμα με το ματς, για το οποίο η κλήρωση είχε βγάλει αρχικά να γίνει στην έδρα της Κοπεγχάγης. Το Πάρκεν είναι «πιασμένο» αυτήν την εβδομάδα με ετοιμασίες για το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα Sensation, η Κοπεγχάγη ζήτησε να γίνει ο αγώνας στο Γκλάντσαξε, η ομοσπονδία αρνήθηκε, τελικά οι δύο ομάδες συμφώνησαν να γίνει στην έδρα της Μπρόντμπι, με τους οπαδούς της Κοπεγχάγης να αντιδρούν έντονα.
ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ (Α’): Το ηλεκτροσόκ που χρειαζόταν η ομάδα έγινε τελικά τη Δευτέρα, με τον προπονητή Γένσεν να αποτελεί παρελθόν από το σύλλογο. Αιτία φυσικά η κάκιστη πορεία ως τώρα στο πρωτάθλημα, ο πρόωρος αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ και η κατάσταση στα αποδυτήρια, η οποία δεν ήταν και η καλύτερη. Αντικαταστάτης του ο Λιθουανός Αουρι Σκαρμπάλιους, ο οποίος άφησε στα… κρύα του λουτρού την Κόγκε με το που του έγινε η πρόταση (η οποία λέγεται πως είχε γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα).
Και αν η απόλυση του Γένσεν δεν αποτελεί έκπληξη, η απομάκρυνση του ενός από τους δύο βοηθούς προπονητή, Πίτερ Χάνσεν, ήταν σίγουρα ένα σοκ. Ο Χάνσεν αμέσως μετά την απόλυση Γένσεν έκανε υποτιμητικά σχόλια για τον δεύτερο βοηθό προπονητή, τον γνωστό μας Μπεντ Κρίστενσεν (πέρασε ένα φεγγάρι από τον Ολυμπιακό) και αυτό δεν έμεινε έτσι από τη διοίκηση, που τον απομάκρυνε. Ο ίδιος αμέσως μετά δήλωσε πως «μπορεί να ακούστηκα σκληρός, αλλά δεν μετανιώνω γι’ αυτά που είπα. Είναι προφανές πως αυτή δεν είναι η καλύτερη αρχή για τον Αουρι, όμως απλά δεν γινόταν να δουλεύω μαζί με τον Μπεντ. Ενας από εμάς έπρεπε να φύγει και αυτός τελικά ήμουν εγώ». Να σημειωθεί πως αυτοί που έπεσαν περισσότερο από τα σύννεφα ήταν οι παίκτες, οι οποίοι είχαν μια πολύ καλή συνεργασία με τον Χάνσεν.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν και οι δηλώσεις ενός εκ των χορηγών της ομάδας, του ιδιοκτήτη του κολοσσού Kasi Group, Γέσπερ Νίλσεν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να βάλει ξανά λεφτά στην ομάδα. «Το κεφάλαιο Μπρόντμπι έχει κλείσει για μένα, θα αφοσιωθώ σε στόχους που έχουν προοπτικές». Να αναφερθεί εδώ πως ο Νίλσεν είχε βάλει λεφτά τα οποία βοήθησαν στο να αποκτηθούν αρκετοί παίκτες, όπως ο εξτρέμ Φάρνερουντ (πλέον στην Γιουνγκ Μπόις), ο πλάγιος χαφ Κρίστιανσεν (είχαν δοθεί πολλά λεφτά στη Νυρεμβέργη) και ο εξτρέμ Κρον-Ντέλι.
Στην πρώτη του αποστολή ο Σκαρμπάλιους (ο οποίος την Τετάρτη πρώτη φορά φέτος έκανε προπόνηση με κλειστές τις πόρτες σε δημοσιογράφους και κόσμο) έχει την ευτυχία να έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, αφού επιστρέφουν τόσο ο εξτρέμ Κρον-Ντέλι (12/3) που ήταν τιμωρημένος στο πρωτάθλημα, όσο και ο εξτρέμ Ρόμενταλ (5/1) που ήταν τραυματίας και δεν αγωνίστηκε, ενώ κανονικά αναμένεται να παίξει και ο Νιγηριανός χαφ Αγιλόρε (6/0) που έχασε τα δύο τελευταία ματς. Η (όχι και τόσο μεγάλη) έκπληξη της αποστολής είναι πως ο Σκαρμπάλιους πήρε και τρίτο τερματοφύλακα μαζί του, τον βασικό με την U19 ομάδα Νικολάι Γιόργκενσεν, αφού ο βασικός Τέρνες χτύπησε και είναι αμφίβολος. Και να μην παίξει πάντως, τη θέση του θα πάρει ο αναπληρωματικός Φάλκεσγκάαρντ, με τον Γιόργκενσεν να κάθεται στον πάγκο.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ (Α’): Η κούραση τελικά την κατέβαλε και τη Δευτέρα γνώρισε τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα της στο πρωτάθλημα, χάνοντας με 1-3 εντός έδρας από τη Νόρντζελαντ. Ηταν εξαφανισμένη στο πρώτο μισάωρο του ματς και δέχθηκε δύο φθηνά γκολ, ανάμεσα στο 0-1 και το 0-2 πάντως έχασε μεγάλη ευκαιρία με τετ-α-τετ του Ν’Ντόι. Ανέβηκε στη συνέχεια χωρίς να κάνει φάσεις, στην επανάληψη έπαιξε και πάλι κοιμισμένα μέχρι το 65’ που έγινε το 0-3. Διαδικαστική η συνέχεια, απλά μείωσε στο 80’. Τραγικά λάθη από την άμυνά της το δεύτερο και το τρίτο γκολ, δείχνει να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα συνεχόμενα παιχνίδια.
Ο Νίλσον προς τα παρόν δεν κινδυνεύει, αφού το σχέδιο της διοίκησης είναι μακροχρόνιο (και δεν είναι από τις διοικήσεις που τους αρέσει να αλλάζουν προπονητές), όμως αν δεν συνεφέρει γρήγορα τους παίκτες του, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του θα μεγαλώσει. «Δεν μπήκαμε στο κλίμα του ματς στην αρχή και αυτό μας κόστισε. Η αντίπαλος τα πήγε εξαιρετικά και κέρδισε δίκαια. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι και να μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω αυτή η ήττα, καθώς έχουμε και το ντέρμπι την Πέμπτη», είπε μετά το ματς ο προπονητής.
Τα ευχάριστα νέα για τον Νίλσον είναι πως βλέπει ύστερα από περίπου πέντε μήνες τον χαφ Βίνγκααρντ (0/0) να είναι έτοιμος να αγωνιστεί (είχε τραυματιστεί στο φετινό ματς με την Τσέλσι για το Τσάμπιονς Λιγκ), τα δυσάρεστα όμως είναι πως εκτός αποστολής μένουν ο Βραζιλιάνος χαφ Κλαούντεμιρ (9/1) και ο εναλλακτικός εξτρέμ Αμπσάλονσεν (6/0) που είναι πρόσφατα τραυματίες ενώ μακροχρόνια εκτός είναιο βασικός στόπερ Γιόργκενσεν (8/0) και ο εναλλακτικός φορ Φρεντέρικσεν (0/0).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα και καλά τα σημεία για σήμερα.