Π.Ε.Π για σήμερα στο πρόγραμμα.

Καλησπέρα σε όλη την παρέα που όλο και μεγαλώνει.
Προκριματικά Euro 2012 σήμερα και για να δούμε κάποιες πληροφορίες.

ΑΡΜΕΝΙΑ – ΠΓΔΜ

*** Με πτωτικές τάσεις και μεταξύ 1,65 – 1,73 βρίσκεται ο άσος. Από 4,60 έως 5,50 το διπλό.

*** Στο 15.000 θέσεων «Ρεπούμπλικαν» του Ερεβάν.

*** Διαιτητής: Ρόμπερτ Σχεργκενχόφερ (Αυστρία)


ΑΡΜΕΝΙΑ (Νο. 44): Γεμάτη αισιοδοξία ετοιμάζεται να υποδεχτεί την ΠΓΔΜ. Οι δύο εκτός έδρας νίκες με τέρματα 7-0, το αναμενόμενο 3-0 στην Ανδόρα και ο θρίαμβος με 4-0 στη Σλοβακία, έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες των «χαϊλάντερς» να φτάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα τελικά μίας μεγάλης διοργάνωσης.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό το πολύ σημαντικό παιχνίδι τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Η ΠΓΔΜ δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος, έχω παρακολουθήσει και τα οχτώ ματς που έχει δώσει, δεν είναι Ανδόρα. Θα παίξει ελεύθερα, χωρίς να έχει κάτι να χάσει, παρότι έρχεται χωρίς τα δύο μεγάλα της ονόματα, ειδικά ο Πάντεφ είναι απώλεια. Χρειάζεται να δείξουμε μεγάλη προσοχή, να πιέσουμε από την αρχή και να συνεχίζουμε μετά το ματς να ελπίζουμε σε πρόκριση στα τελικά του Euro. Ωστόσο επιμένω πως αν τελικά δεν πάρουμε το εισιτήριο δεν θα είναι αποτυχία, ήδη έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο», δήλωσε ο 37χρονος τεχνικός Βαρντάν Μινασιάν.

Την Τρίτη αφίχθη στη χώρα ο Τουρκοαρμένιος εξτρέμ του Αγιαξ Αράζ Οζμπιλίζ, παρουσιάστηκε επίσημα ως Αρμένιος υπήκοος, φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της χώρας και… επέστρεψε στην Ολλανδία, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Τιμωρημένος ο στόπερ Μκογιάν. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο στόπερ Αρτζουμαγιάν, που θα του κοστίσει τη συμμετοχή στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια, έτσι οι επιλογές για το κέντρο της άμυνας είναι οι Αλεξανιάν, Χαροϊάν και Γιουσπασιάν, ενώ ο Μινασιάν επέστησε την προσοχή των παικτών του, γιατί εφτά από αυτούς βρίσκονται στο όριο των καρτών, που μπορεί να τους κοστίσει τη συμμετοχή στο καθοριστικό παιχνίδι της Τρίτης στην Ιρλανδία.

Κυκλοφόρησε είδηση πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν υποσχέθηκε πριμ στην ομάδα της ΠΓΔΜ σε περίπτωση νίκης, αφού έτσι θα αποτραπεί μία πιθανή αναμέτρηση στα μπαράζ μεταξύ Τουρκία και Αρμενίας, ο Τόσακ πάντως το διέψευσε.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΕΚΑΔΑ (4-3-3): Μπερεζόφσκι – Χοβσεπιάν, Αλεξανιάν, Χαροϊάν (Γιουσπασιάν), Χαϊραπετιάν - Μιρτσιάν, Μιχταριάν, Αρτούρ Εντιγκαριάν – Πιτζέλι, Μοβσισιάν, Γκαζαριάν


ΠΓΔΜ (Νο. 94): Παταγώδης αποτυχία για άλλη μια φορά η συμμετοχή της σε προκριματικά μεγάλης διοργάνωσης, οι επτά βαθμοί που συγκέντρωσε στον όμιλο ήρθαν από τις δύο νίκες απέναντι στην Ανδόρα και την ισοπαλία με την Αρμενία εντός έδρας. Είχε ξεκινήσει με υποσχέσεις χάνοντας δύσκολα στην πρεμιέρα από τη Σλοβακία στις καθυστερήσεις, οι κακές εμφανίσεις στη συνέχεια οδήγησαν στην απόλυση του Γιονούζ και την πρόσληψη του Τζον Τόσακ.
Ο Ουαλός (θα αντιμετωπίσει τη πατρίδα του για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014) ήδη έδειξε κάποια πρώτα δείγματα στα ματς με Ρωσία και Ανδόρα και λογικά θα περιμένουμε μια ΦΥΡΟΜ με καλύτερη αμυντική λειτουργία, αλλά και δυσκολία στο γκολ. Αυτή η δυσκολία είναι που ανησυχεί τον Τόσακ, ο οποίος για το ματς με τους Αρμένους βλέπει τους επιθετικούς του να πέφτουν κάτω σαν τα… κοτόπουλα. Εκτός αποστολής έμειναν οι Πάντεφ (Νάπολι), Ιμπραϊμι (Μάριμπορ), Ναουμόσκι (Μάτερσμπουργκ) και Χασάνι (Σκεντίγια) λόγω τραυματισμού, ενώ… άκυρο έριξε ο προπονητής της U21 ομάδας για τους φορ Τραϊκόφσκι (Ζούλτε Βάρεγκεμ) και Φαζλί (Χέρενφεν), οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μόνο για το τελευταίο ματς της ομάδας με τη Σλοβακία. Ετσι ο Τόσακ μένει με μόνο δύο καθαρόαιμους φορ, ενώ οι άλλοι δύο επιθετικογενείς παίκτες της ομάδας είναι ο Γκουρόφσκι που δεν παίζει καθόλου στη Μέταλουργκ και ο Φίλιπ Ιβανόσκι (Βαρντάρ).
Τα πράγματα συνέχισαν να πηγαίνουν στραβά για τον Τόσακ, αφού ο πολύπειρος στόπερ Μιτρέσκι είπε στον προπονητή του πως μετά τα ματς με Αρμενία και Σλοβακία, θα αποσυρθεί από την εθνική ομάδα. «Είναι ώρα να δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους παίκτες να δείξουν το ταλέντο τους. Είμαι μέλος της εθνικής ομάδας 11 χρόνια και φεύγω απογοητευμένος, αφού δεν καταφέραμε να έχουμε τις επιτυχίες που ονειρευόμασταν και που άξιζε η γενιά μας».
«Το πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητά μας, φαίνεται και από τα στατιστικά. Ελπίζω οι τραυματίες να αποθεραπευτούν γρήγορα και να τους έχουμε μαζί μας στα προκριματικά του Μουντιάλ», είπε ο Ουαλός, που έμεινε ευχαριστημένος από την όρεξη που έδειξαν οι παίκτες στη προετοιμασία της ομάδας.
Θέμα πάντως προέκυψε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με δημοσιογράφους να ρωτούν τον Τόσακ για τις φήμες που θέλουν την… Τουρκία να έχει υποσχεθεί χρηματική επιβράβευση στους παίκτες της ΠΓΔΜ σε περίπτωση νίκης κόντρα στην Αρμενία. Ο Τόσακ έδειξε άβολα όταν άκουσε την ερώτηση, όπου του εξήγησαν πως τα ΜΜΕ στην Αρμενία αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν (!) δεν θέλει να τερματίσει στη δεύτερη θέση η Αρμενία, αφού τρέμει το ενδεχόμενο η Τουρκία να πέσει με τους Αρμένους στα πλέι οφ. Ο Τόσακ πάντως απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει, λέγοντας πως «δεν ξέρω καν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Ημουν δύο χρόνια σε Τούρκικες ομάδες, όμως δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου». Εδώ θα κάνω ένα Fun bet 2 ημίχρονο 1 τελικό.



ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ – ΑΥΣΤΡΙΑ

*** Στο 2,10 παίζεται κατά μέσο όρο το διπλό της Αυστρίας. 3,80 η μάξιμουμ τιμή για τη νίκη των Αζέρων.

*** Στο 6.500 θέσεων «Ντάλγκα Στάντιουμ» του Μπακού.

*** Διαιτητής: Στέφαν Στούντερ (Ελβετία).

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ (Νο. 97): Χάρη στα δυο πρόσφατα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να γλιτώνει την τελευταία θέση. Με πολύ καλή εμφάνιση στην επανάληψη, κατάφερε να γυρίσει το ματς με το Καζακστάν (3-2) και να πάρει κατά κάποιον τρόπο τη ρεβάνς για την ήττα πριν από μερικούς μήνες στην Αστάνα. Προηγήθηκε η τυχερή ισοπαλία με το Βέλγιο (1-1), βοηθώντας να ξεπεραστεί το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά τις έξι σερί ήττες σε φιλικά και επίσημα.

«Προέχει η Αυστρία», τόνισε ο Μπέρντι Φογκτς, όταν ρωτήθηκε για τον επερχόμενο αγώνα με την Τουρκία, που λόγω των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες έχει ιδιαιτερότητες, και συνέχισε: «Η Αυστρία διαθέτει ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα. Υπάρχει πολύ καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, δυστυχώς όμως κάποιοι παίκτες δεν δείχνουν την απαραίτητη συγκέντρωση. Αν αποφύγουμε τα γνωστά λάθη, θα γίνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι». Ο Γερμανός προπονητής αποκάλυψε ακόμη πως «θα παρακολουθήσω αύριο (σ.σ. χθες) το παιχνίδι των Ελπίδων με τη Νορβηγία. Για το τελευταίο ματς ίσως καλέσω κάποιους νέους παίκτες, τους οποίους έχω στα υπόψη. Ενας από αυτούς είναι ο εξαιρετικά ταλαντούχος Γκουλουζαντέ, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία Τουρκίας» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είχε λείψει από τις προηγούμενες συνεντεύξεις: «Είχα κάποια προβλήματα υγείας τον περασμένο μήνα. Ενημέρωσα αναλυτικά την ομοσπονδία για το θέμα».

Τραυματίες είναι ο βασικός μπακ Ναμπίεφ (Ολιμπίκ Σουβαλάν) και ο εναλλακτικός φορ Μ. Χουσεΐνοφ (Γκαμπάλα). Τιμωρημένος ο βασικός ακραίος μπακ Σουκούροφ (Γκαμπάλα), που συμπλήρωσε κάρτες. Δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλήσεις του Φογκτς ο μπακ Αμιρτσάνοφ (Νέφτσι), ο μέσος Γιουσίφοβ (Κάραμπαγκ) και ο φορ Ισάεφ (Γκαμπάλα).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-4-2): Αγκάεφ – Αλλαχβερντίεφ, Φ. Σαντίγκοφ, Γιουνίσογλου, Β. Χουσεΐνοφ – Αμπίσοφ, Α. Σαντίγκοφ, Ισμαΐλοφ, Μπουντάκ – Τζαβάντοφ, Αλίεφ.

ΑΥΣΤΡΙΑ (Νο. 77): Παρέμεινε χωρίς νίκη σε επίσημη αναμέτρηση μέσα στο 2011, μετά το 0-0 που παραχώρησε στην Τουρκία. Υστερα από αυτό το αποτέλεσμα αποχαιρέτησε και τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Παράλληλα, αυτό ήταν το τελευταίο ματς στον πάγκο για τον Ντίντι Κονσταντίνι, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια αποχαιρέτησε την εθνική ομάδα.

Στο μεσοδιάστημα γράφτηκαν και προβλήθηκαν αρκετά ονόματα ως πιθανοί αντικαταστάτες του Κονσταντίνι. Τελικά, ο πρόεδρος Λέο Βίντνερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόσληψη του Ελβετού τεχνικού Μαρσέλ Κόλερ. Ο τελευταίος παρέμεινε στην αφάνεια τα δύο τελευταία χρόνια μετά την απόλυσή του από την Μπόχουμ. Επίσημα αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου. Εως τότε χρέη προπονητή θα εκτελεί ο Βίλι Ρουτενστάινερ, τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας.

«Δύο νίκες στις εναπομείνασες δύο αναμετρήσεις θα ήταν κάτι το εξαιρετικό αλλά και αρκετά δύσκολο», δήλωσε για τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις στα προκριματικά με Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν ο Ρουτενστάινερ, ο οποίος επανέφερε στην εθνική το μέσο Αντρέας Ιβανσιτς (Μάιντζ), ένα από τα θύματα του Κονσταντίνι.

Παραμένει εκτός λόγω τραυματισμού ο βασικός τερματοφύλακας στα τελευταία ματς Κρίστιαν Γκρατσάι (Στουρμ). Δεν βρίσκεται στα καλύτερά του και γενικά προβληματίζει στις τελευταίες εμφανίσεις του ο τερματοφύλακας Χέλγκε Πάγιερ (Ραπίντ). Υπέστη ρήξη χιαστών και θα απουσιάσει μέχρι τέλος του χρόνου ο αριστερός μπακ Τόμας Σράμελ (Ραπίντ). Δήλωσαν τραυματίες κι έμειναν εκτός, ο κεντρικός αμυντικός Εμάνουελ Πόγκατετς (Αννόβερο) και ο πολυσύνθετος Φραντς Σίμερ (Σάλτσμπουργκ). Υποφέρει από ένα χτύπημα ο ακραίος μέσος Γιάκομπ Γιάντσερ (Σάλτσμπουργκ). Τραυματίστηκαν στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος ο ακραίος φορ Ερβιν Χόφερ (Κάιζερ/τερν) και ο επιθετικός Μάρτιν Χάρνικ (Στουτγάρδη). Δεν κλήθηκε ο αμυντικός μέσος Μάνουελ Βέμπερ (Στουρμ). Ντεμπούτο στην εθνική μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα για τον φορ Φίλιπ Χόσινερ (Αντμίρα) και τον τερματοφύλακα Γιόργκ Σίεμπερνχάντλ (Νέουσταντ).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-4-1-1): Γκρουνβάλντ – Νταγκ, Ντράγκοβιτς, Προντλ, Φουξ – Κάβλακ, Σάρνερ, Μπαουμγκάρτλινγκερ, Αλάμπα – Γιουνούσοβιτς – Γιάνκο Over 2.5 goals.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
*** Πάνω από 6,00 ο άσος της Φινλανδίας, στο 1,55 το διπλό της Σουηδίας
*** Στο 40.000 θέσεων «Ολυμπιακό Στάδιο», του Ελσίνκι. Σημαντική η παρουσία του κόσμου, αναμένονται περισσότεροι από 20.000 Φινλανδοί.
*** Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)
*** Α' γύρος Σουηδία – Φινλανδία 5-0.

***Από τις συνολικά 84 αναμετρήσεις των δύο ομάδων ανεξαρτήτως έδρας, η Σουηδία έχει κερδίσει τις 64. Εννέα νίκες έχουν οι Φινλανδοί, έντεκα ματς τελείωσαν ισόπαλα.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Νο. 72): Μετά το στραπάτσο του 5-0 στη Σουηδία, ακολούθησαν δύο καλές εμφανίσεις κόντρα σε Μολδαβία και Ολλανδία. Μπορεί απέναντι στους «οράνιε» να μην ήρθε το θετικό αποτέλεσμα (ήττα 0-2) που όλοι προσδοκούσαν, ωστόσο το γεγονός ότι κοίταξε στα μάτια τους δευτεραθλητές κόσμου είναι δείγμα προόδου για το συγκρότημα του Μίξου Παατελάινεν.
«Πρέπει να διατηρήσουμε την εικόνα που δείξαμε στα δύο τελευταία ματς», σημείωσε ο 44χρονος τεχνικός. Οσο για το εάν βλέπει ως ευκαιρία να πάρει η ομάδα του ρεβάνς από τη Σουηδία για τη βαρύτατη ήττα του Ιουνίου, ο Παατελάινεν διατηρεί χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας: «Απλά αυτό που συνέβη τότε δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ»! Οι παίκτες του πάντως έχουν διαφορετική άποψη και τονίζουν πως οφείλουν μια απάντηση στους γείτονες, με πρώτο και καλύτερο τον έμπειρο επιθετικό Φορσέλ. Ο 32χρονος άσος ύστερα από μπόλικο ψάξιμο βρήκε ομάδα (Λιντς) μαζί και ρυθμό όπως υποστηρίζει ώστε να μπορέσει να σκοράρει κατά της Σουηδίας. Ο Φορσέλ, που το καλοκαίρι φλέρταρε έντονα και με τον Αρη, έχει στην προκριματική φάση επτά γκολ και κυνηγά την πρώτη θέση από τους Χούντελααρ (10) και Κλόζε (7). Δεύτερος σκόρερ της Φινλανδίας είναι ο Χαμαλάινεν με τέσσερα τέρματα.
Απόντες είναι ο βασικός χαφ Αλεξέι Ερεμένκο (Ρούμπιν) και η παλιά καραβάνα Πασάνεν (Σάλτσμπουργκ). Αμφότεροι τραυματίες. Για την απουσία του δεύτερου κλήθηκε ως αντικαταστάτης ο 23χρονος Αραγιoυούρι, ο οποίος πραγματοποίησε καλή σεζόν με την Κάλμαρ. Τιμωρημένος είναι ο γνωστός μας Περπαρίμ Χετεμάι, που αγωνίζεται ως εξτρέμ, ενώ ο 33χρονος χαφ της Ραπίντ Βιέννης, Μάρκους Χέικινεν, ανακοίνωσε ότι σταματά από την Εθνική ύστερα από δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας κι 61 εμφανίσεις με το εθνόσημο.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Χραντέτσκι – Ραϊτάλα, Μοϊσάντερ, Τοΐβιο, Αρκίβουο – Ρινγκ, Ερεμένκο – Πούκι, Χαμαλάινεν, Σγιόλουντ – Φορσέλ

ΣΟΥΗΔΙΑ (Νο. 25):
 Εκανε τη ζωή της δύσκολη με την ήττα στην Ουγγαρία, στα… πόδια της όμως είναι να την κάνει ευκολότερη. Τα πράγματα είναι απλά, κερδίζει τη Φινλανδία και εξασφαλίζει τα πλέι οφ, ενώ με νίκη κόντρα στην Ολλανδία την τελευταία αγωνιστική προκρίνεται απευθείας στο Euro ως καλύτερη δεύτερη. Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει αυτό και με λιγότερους από έξι βαθμούς στα τελευταία δύο ματς, όμως θα χρειαστεί και συνδυασμός άλλων αποτελεσμάτων. Το τελευταίο της ματς ήταν απέναντι στο Σαν Μαρίνο, χρειάστηκε 60 λεπτά και μία αποβολή αντιπάλου για να πάρει μπρος και να τελειώσει το ματς με το 5-0 υπέρ της.

Στο ματς με την Ουγγαρία έδειξε να μένει ο Χάμρεν, που ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός πως η ομάδα έχασε. «Δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας και απογοητευτήκαμε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το 1-2, μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας». Αυτή ήταν η δεύτερη επίσημη ήττα για τον Χάμρεν από τότε που ανέλαβε (η πρώτη ήταν από την Ολλανδία), με τον προπονητή να ζει έντονα το ματς κόντρα στους Ούγγρους και να έδειχνε πως πιστεύει στη νίκη, αφού μετά το 1-1 είχε δώσει εντολή στους παίκτες του να βγουν μπροστά για να πετύχουν και δεύτερο τέρμα.

Σε σχέση με την αποστολή κόντρα στο Σαν Μαρίνο και την Ουγγαρία απουσιάζουν οι αριστεροί μπακ Βεντ (Γκλάντμπαχ) και Σαφάρι (Αντερλεχτ) λόγω επιλογής του προπονητή, στη θέση τους ο αριστερός μπακ Μπένγκστον (Κοπεγχάγη) και ο χαφ Χολμέν (Μπουγκουκσεχίρ), ενώ τελευταία στιγμή ακύρωσε τη συμμετοχή του ο φορ Γκερντ (Ουτρέχτη). Η άμυνα προβληματίζει τον Χόλμεν («ο Μέλμπεργκ ήταν τραυματίας, οι Μαϊστόροβιτς και Γκράνκβιστ δεν παίζουν πολύ στις ομάδες τους»), ενώ σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του Ιμπραϊμοβιτς που σκέφτεται μέχρι και να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα τέλη της σεζόν. Ο Μέλμπεργκ πάντως δήλωσε για τον συμπαίκτη του πως «θα του περάσει, όλοι έχουμε τέτοιες σκέψεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μας», αν και ο σταρ των Σουηδών προς το παρόν δείχνει να το εννοεί.

Μπορεί ο Ιμπραΐμοβιτς να θεωρείται ως ο πιο γνωστός και επικίνδυνος παίκτης της Σουηδίας, όμως τα φώτα στρέφονται και στον εξτρέμ της Αλκμααρ, Ράσμους Ελμ, ο οποίος είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και έχει σκοράρει έξι γκολ σε οκτώ ματς για την Eredivisie και ένα σε δύο παιχνίδια για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. «Ο Ελμ αυτή τη στιγμή είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αυτός που μπορεί να δώσει την κρίσιμη ασίστ και να βάλει το κρίσιμο γκολ. Χρειαζόμαστε συλλογική προσπάθεια, όμως αν δεν γίνει έτσι, νομίζω πως έχουμε τους παίκτες για να πάρουν πάνω τους το ματς», συμπλήρωσε ο Χάμρεν.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-2-1):
 Ισακσον – Ολσον, Μέλμπεργκ, Μαϊστόροβιτς, Γκράνκβιστ – Βίλελμσον, Κάλστρομ, Ελμ – Ελμάντερ, Τοϊβόνεν – Ιμπραΐμοβιτς. Over 2.5 goals και ... 2 ...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

*** Φαβορί του 2,20 η Γερμανία. Πάνω από 3,20 η νίκη των Τούρκων.

*** Στο 52.695 θέσεων «Τουρκ Τελεκόμ Αρένα» της Κωνσταντινούπολης. Sold out.

*** Διαιτητής: Μάρτιν Ατκινσον (Αγγλία).

ΤΟΥΡΚΙΑ (Νο. 21): Διατηρώντας την απόσταση των δυο βαθμών από το Βέλγιο κρατά την τύχη στα χέρια της για τη δεύτερη θέση. Το 0-0 με την Αυστρία ψαλίδισε τις ελπίδες για την απευθείας πρόκριση ως καλύτερη δεύτερη, πλέον στρέφει την προσοχή της στα ματς με Γερμανία και Αζερμπαϊτζάν, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα μπαράζ.

Κρας τεστ απόψε για την ομάδα του Γκους Χίντινικ, που με τη γενικότερη παρουσία της στον όμιλο δεν έχει ικανοποιήσει. Ο Ολλανδός τεχνικός έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο του Τύπου κι εξακολουθεί να παραμένει, παίζοντας ίσως το… κεφάλι του στα εναπομείναντα παιχνίδια. «Αρχικός μας στόχος ήταν η πρωτιά, όμως έχοντας αντίπαλο τη Γερμανία θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», ανέφερε ο Χίντινκ, τονίζοντας ότι «μόνο αν πάρουμε την πρόκριση στα τελικά θα θεωρούμαστε πετυχημένοι, ας κοιτάξουμε πρώτα τα δυο παιχνίδια που απομένουν».

Τα εισιτήρια του αγώνα έχουν εξαντληθεί, για τους Τούρκους άλλωστε οι αναμετρήσεις με τη Γερμανία έχουν πάντα χαρακτήρα ντέρμπι. Ετσι, παρά τις μέτριες έως κακές εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει η εθνική ομάδα στην παρούσα προκριματική φάση, ο κόσμος κάνει το καθήκον του και τη στηρίζει, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αμφισβητήσεις και αντιδράσεις, όπερ σημαίνει ότι ενδεχόμενη ήττα απόψε σίγουρα θα τις κλιμακώσει.

Αγωνιστικά, δεν λείπουν τα προβλήματα. Νοκ άουτ τέθηκε ο φιλότιμος χαφ Σελτσούκ Σαχίν (Φενέρ), δύσκολα ο θηριώδης στόπερ Τσετίν (Γαλατά) και ο έμπειρος χαφ Εμρέ (Φενέρ), που αν και βρίσκονται στην αποστολή, έχουν να παίξουν περίπου έναν μήνα. Αποθεραπεύτηκε ο Χαμίτ Αλτιντοπ, παραμένει εκτός ο έτερος χαφ της Ρεάλ, Νουρί Σαχίν, τραυματίας ο εσχάτως βασικός στόπερ Κεσιμάλ (Φενέρ), αποκλείστηκε επίσης ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Ζενγκίν (Τραμπζόν). Στα ευχάριστα η μείωση της ποινής του σημαντικού χαφ Ινάν (Γαλατά), που είχε αποβληθεί κόντρα στο Καζακστάν. Επιστρέφουν ύστερα από καιρό ο πολιτογραφημένος χαφ Αουρέλιο (Μπεσίκτας), ο φορ Ερντίντς (Παρί) και ο μπακ/χαφ Μπαλτζί (Τραμπζόν), νέα πρόσωπα οι μπακ Κατσάρ (Τραμπζόν) και Τοπράκ (Λεβερκούζεν).

Το 4-3-2-1 στο οποίο προσανατολίζεται ο Χίντινκ, μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε 4-3-3, με τους Κιαζίμ (Γαλατά) και Αρντά (Ατλέτικο) στα δυο άκρα και τον εξαιρετικά φορμαρισμένο Γιλμάζ (Τραμπζόν) στην κορυφή της επίθεσης. Ρίσκο στα στόπερ με τον γκαφατζή Ζαν (Γαλατά) και τον Κορκμάζ (Μπεσίκτας), που δεν έχουν παίξει μαζί, ενισχυμένη η δεξιά πτέρυγα με τους Γκιονούλ (Φενέρ) και Σαριόγλου (Γαλατά).

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-2-1): Ντεμιρέλ – Γκιονούλ, Ζαν, Κορκμάζ, Μπαλτά – Σαριόγλου, Ινάν, Τοπάλ – Κιαζίμ, Αρντά - Γιλμάζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Νο. 3): Με οχτώ νίκες σε ισάριθμα ματςέγινε η πρώτη χρονικά ομάδα που προκρίθηκε στα τελικά του Euro2012, διαθέτοντας τη δεύτερη καλύτερη διαφορά τερμάτων στα προκριματικά (+23). Σε επίσημο ματς είναι αήττητη από τον ημιτελικό του Μουντιάλ, σε φιλικό από τον περασμένο Μάρτη, όταν η Αυστραλία τη νίκησε με 2-1 στο Ντόρτμουντ. Αυτή είναι και η μοναδική ήττα της στα 16 τελευταία παιχνίδια, καθώς πριν από ένα μήνα διαφύλαξε με γκολ στις καθυστερήσεις στο φιλικό της Πολωνίας (2-2) το αήττητο εκτός έδρας σερί που «τρέχει» από τον Μάρτιο του 2006 και την ήττα στην Ιταλία με 4-1!
Θα μπορούσε να πάει για… τουρισμό στην Τουρκία, απεναντίας όμως η 23μελης αποστολή είναι η ισχυρότερη από την αρχή του προκριματικού τουρνουά, αφού εκτός μάχης είναι μόνο ο εμπύρετος (ενίοτε βασικός) μέσος Κρόος. Στις τελευταίες προπονήσεις προέκυψαν πάντως προβλήματα με τους Κλόζε και Εζίλ, οι οποίοι θα υποβληθούν σε τεστ ετοιμότητας λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα. Ο Κλόζε μπορεί να έμενε όμως έτσι και αλλιώς στον πάγκο λόγω της παρουσίας του Γκόμεζ, ενώ και για την θέση του Εζίλ ετοιμοπόλεμος είναι ο Μάριο Γκέτσε.

Ενδεικτικό των πολλών ποιοτικών επιλογών που διαθέτουν τα «πάντσερ» (στον πάγκο θα είναι παίκτες, όπως ο Μάρκο Ρόις, ο Αντρέ Σίρλε και ο Ματς Χούμελς) είναι η σιγουριά του Γιόακιμ Λεβ για δύο νίκες στα ισάριθμα τελευταία παιχνίδια. «Εχω ένα κακό και ένα καλό νέο για την Τουρκία. Το κακό είναι ότι θα νικήσουμε την Παρασκευή. Το καλό είναι ότι θα νικήσουμε και το Βέλγιο την Τρίτη (!)», είπε ο Γερμανός εκλέκτορας, αναφερόμενος στη μάχη που δίνουν η Τουρκία και το Βέλγιο για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.

Πρόκειται πιθανότατα για την ισχυρότερη εθνική Γερμανίας εδώ και χρόνια και – μιλώντας για το αποψινό ματς - ο αρχηγός της, Φίλιπ Λαμ δεν δίστασε να στρέψει το βλέμμα του πολύ πιο μακριά εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την κατάκτηση του τίτλου το ερχόμενο καλοκαίρι. «Ηταν σημαντικό να προκριθούμε όσο το δυνατόν συντομότερο, αλλά θα παραμείνουμε πλήρως συγκεντρωμένοι για τους αγώνες με Τουρκία και Βέλγιο, στοχεύοντας στο 10 στα 10», είχε πει με την ανακοίνωση της αποστολής ο Λεβ, που θα μεταθέσει τα οποία «πειράματα» σε σύστημα και παίκτες στα φιλικά που θα ακολουθήσουν το τέλος των προκριματικών.

Εχοντας εργαστεί σε τρεις τουρκικές ομάδες προειδοποίησε τους παίκτες του ότι «η ατμόσφαιρα που θα συναντήσουμε θα είναι καυτή». Αυτό ισχύει κυρίως για τον… Μεσούτ Εζίλ, που αν αγωνιστεί τελικά θα ακούσει τα εξ αμάξης λόγω της απόφασης του να διαλέξει τη Γερμανία και όχι την εθνική  της φυσικής πατρίδας του. Κάποια τουρκικά Μ.Μ.Ε. μάλιστα εκτίμησαν ότι προσποιείται τον τραυματία για να γλιτώσει τις αποδοκιμασίες.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ: (4-2-3-1): Νόιερ – Λαμ, Μερτεζάκερ, Μπαντστούμπερ, Μποάτενγκ – Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ – Μίλερ, Εζίλ (Γκέτσε), Ποντόλσκι – Γκόμεζ (Κλόζε). Over 2.5 goals.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

*** Απόλυτο ντέρμπι για τους μπουκ με τον άσο να φτάνει το 2,60 και το διπλό στο 2,70. Στο 3,10 η ισοπαλία.

***Στο 33.500 θέσεων «Γ. Καραϊσκάκης» του Πειραιά, που θα είναι κατάμεστο. 600 εισιτήρια πήραν οι Κροάτες.

***Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

ΕΛΛΑΔΑ (Νο. 11): Πραγματοποίησε κακή εμφάνιση στη Λετονία, πάλι καλά που έσωσε την ισοπαλία με τον Κ. Παπαδόπουλο στο 84’, όμως το 1-1 την έστειλε στη δεύτερη θέση, ένα βαθμό πίσω από την Κροατία. Μόνον η νίκη κόντρα στη μεγάλη αντίπαλό της θα της επιτρέψει να ανεβεί και πάλι στην κορυφή, με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στην τελική φάση μέσω των μπαράζ. Ακόμα κι έτσι δόθηκε συνέχεια στο σερί του Φερνάντο Σάντος, που παραμένει 14 παιχνίδια αήττητος στον πάγκο της εθνικής (8-6-0).

«Πάμε όλοι μαζί για την πρόκριση ώστε να αναγκάσουμε τον Μπίλιτς να μασήσει τα λόγια του» έστειλε το μήνυμά του ο Καραγκούνης -που θα τιμηθεί από την ΟΥΕΦΑ για τη συμπλήρωση 111 συμμετοχών- εκφράζοντας και τους συμπαίκτες του που δείχνουν πεισμωμένοι μετά τις αλαζονικές δηλώσεις των Κροατών.

Μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα από το παιχνίδι στη Λετονία. Η ομοσπονδία διά στόματος Σοφοκλή Πιλάβιου πρότεινε στον Πορτογάλο την ανανέωση της συνεργασίας τους μέχρι και το Μουντιάλ της Βραζιλίας, όμως αυτός φάνηκε επιφυλακτικός καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων έχει συνειδητοποιήσει πως πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν οι εισηγήσεις του για την ομοιόμορφη λειτουργία όλων των βαθμίδων των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων.

Ο Σάντος πάντως στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου έκρυψε μερικές εκπλήξεις αφού ανακοίνωσε την επάνοδο του Γκέκα και του Χαριστέα στην εθνική ομάδα ενώ συμπεριέλαβε στις κλήσεις και τον Χιώτη. «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τα όσα είπα και τα όσα έκανα» απολογήθηκε ο Φάνης Γκέκας. «Πέρυσι δεν άξιζα να κληθώ, φέτος όμως βρήκα το ρυθμό μου» τόνισε ο Αγγελος Χαριστέας, «ρωτήστε τον Ρεχάγκελ γιατί δεν με καλούσε» άφησε υπονοούμενα ο Διονύσης Χιώτης, που συμπεριλήφθηκε στις ομοσπονδιακές κλήσεις ύστερα από εννιά ολόκληρα χρόνια μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του Σηφάκη, που θα μείνει εκτός δράσης πέντε με έξι μήνες.

Αγωνιστικά, πλην του Σηφάκη ο Σάντος δεν μπορεί να υπολογίζει τον τιμωρημένο Κ. Παπαδόπουλο και τους τραυματίες Μανιάτη (που είναι και τιμωρημένος), Φετφατζίδη, Καφέ και φυσικά τον Νίνη. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Λυμπερόπουλος, ενώ δεν συμπεριέλαβε τον πιο φορμαρισμένο Ελληνα επιθετικό Κώστα Μήτρογλου. Επιστρέφουν Κατσουράνης, Τοροσίδης, που εξέτισαν, και Σπυρόπουλος που αποθεραπεύτηκε.

Ο Σάντος δοκίμασε στις προπονήσεις το 4-3-3 με Τζόρβα κάτω από τα δοκάρια, Τοροσίδη, Ζαραδούκα στα άκρα της άμυνας, Αβραάμ Παπαδόπουλο και Παπασταθόπουλο δίδυμο των στόπερ, Κατσουράνη, Τζιώλη, Καραγκούνη στην τριάδα των χαφ και Σαλπιγγίδη, Γκέκα, Σαμαρά στην επίθεση.

«Στο τέλος της βραδιάς εμείς θα χαρούμε. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες μου, οι οποίοι έχουν παίξει πολλά ανάλογα παιχνίδια. Είμαι βέβαιος πως θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν» ήταν η αισιόδοξη τοποθέτηση του Σάντος, με τον Πιλάβιο να ανακοινώνει στους αρχηγούς έκτακτο πριμ νίκης, που θα προστεθεί σε αυτό που τους έταξε μετά τη νίκη στο Ισραήλ.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Τζόρβας - Τοροσίδης, Αβ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Ζαραδούκας - Κατσουράνης, Τζιώλης, Καραγκούνης - Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Σαμαράς


ΚΡΟΑΤΙΑ (Νο. 9): Οι Κροάτες πάνε με μεγάλη αισιοδοξία στο καθοριστικό ματς του «Γ. Καραϊσκάκης», ξέροντας ότι παίζουν με το αβαντάζ των δύο αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση νίκης προκρίνονται άμεσα, με ισοπαλία παραμένουν το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση, καθώς θα χρειάζονται μία νίκη στο τελευταίο ματς του ομίλου, με την αδιάφορη Λετονία στο Ζάγκρεμπ. Και από τις δηλώσεις τους φαίνεται ξεκάθαρα και μια τάση υποτίμησης της ελληνικής εθνικής ομάδας, την οποία και θεωρούν μέτρια αλλά και τυχερή, από το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο Ζάγκρεμπ πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ομοσπονδιακού τεχνικού Σλάβεν Μπίλιτς, πριν την αναχώρηση της αποστολής των Κροατών: «Πιστεύω ότι με την Ελλάδα ένα γκολ μας αρκεί, γιατί οι Ελληνες δύσκολα θα πετύχουν δύο γκολ σε βάρος μας. Αν σκοράρουμε, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για εμάς». Προσέθεσε όμως πως «σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου, θα έχουμε άλλο ένα παιχνίδι στη διάθεσή μας και ενδεχόμενα τα μπαράζ»

Ο Μπίλιτς στις εν Ελλάδι δηλώσεις του ήταν το ίδιο αισιόδοξος: «Ο λόγος που ήρθαμε είναι να πάρουμε το αποτέλεσμα που μας βολεύει. Θα παλέψουμε να το πάρουμε. Αυτό θα το δείτε αύριο. Είμαστε ομάδα που θέλει να έχει την μπάλα στα πόδια της και αυτό προσπαθούμε κάθε φορά και στις περισσότερες περιπτώσεις το πετυχαίνουμε. Όχι όμως να είμαστε συνέχεια στην επίθεση, αλλά να μεταφέρουμε το παιχνίδι μακριά από την εστία μας. Ξέρουμε ότι το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο αλλά θέλουμε να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Για τη γνώμη που έχει για την εθνική μας ομάδα είπε: «Έχουμε κάνει πολύ καλή ανάλυση, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια. Εχουμε δει όλους τους αγώνες της Ελλάδας και στα προκριματικά και τα φιλικά. Από το τέλος του αγώνα με το Ισραήλ, το μεταφέρω αυτό στους παίκτες μου, είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι θα αντιμετωπίσουμε μια δυνατή ομάδα. Βγάλαμε ένα συμπέρασμα και αυτό είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».

Στο αγωνιστικό σκέλος, ουσιαστικά την ίδια αποστολή κάλεσε ο Μπίλιτς, σε σχέση με τα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου. Η μοναδική αλλαγή παρατηρείται στη μεσαία γραμμή, εκεί όπου ο Ιβάν Ράκιτιτς της Σεβίλλης αντικαθιστά τον Ιβο Ιλίτσεβιτς της Καϊζερσλάουτερν. Ομως κόντρα στην Ελλάδα ο Μπίλιτς δεν θα έχει τον αρχηγό του, τον δεξιό μπακ-χαφ της Σαχτάρ Ντάριο Σρνα, λόγω τιμωρίας. Παραμένουν εκτός πλάνων του Μπίλιτς ο φορ του Αμβούργου Μλάντεν Πέτριτς, ο στράικερ της Μπάγερν Ιβιτσα Ολιτς και ο μπακ-χαφ πάλι της Μπάγερν Ντάνιελ Πέτριτς, για λόγους τραυματισμού ή ελλιπούς χρησιμοποίησης στις ομάδες τους.

Στα της ενδεκάδας τρία ερωτηματικά έχει ο Μπίλιτς, το πρώτο για τον αντικαταστάτη του τιμωρημένου αρχηγού Σρνα στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Τσόρλουκα έχει το προβάδισμα, ενώ προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν ο επιθετικός Εντουάρντο ντα Σίλβα και ο μέσος Μίλαν Μπάντελι, ωστόσο εκτιμάται ότι θα προλάβουν. Ο Εντουάρντο μάλιστα διεκδικεί και τη μοναδική θέση που περισσεύει στην ενδεκάδα, από τον χαφ της Ντόρτμουντ Πέρισιτς. Μοναδικός προωθημένος ο Γέλαβιτς, ο Μόντριτς θα παίξει πιο χαμηλά, μαζί με τον Βουκόγεβιτς στον άξονα.

ΠΙΘΑΝΗ
 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Πλετίκοσα – ΤσόρλουκαΛόβρενΣίμουνιτςΣτρίνιτς – ΜόντριτςΒουκόγεβιτς ΜάντζουκιτςΕντουάρντοΚράνιτσαρ – Γέλαβιτς. Over 2.5 goals.




ΣΕΡΒΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ


*** Οι περισσότερες εταιρίες έχουν φέρει τον άσο στο 2,20, μεταξύ 3,20 και 3,50 το διπλό.

*** Στο 55.538 θέσεων «Στάδιο του Ερυθρού Αστέρα» του Βελιγραδίου. Δεν θα ταξιδέψουν Ιταλοί φίλαθλοι.

*** Η πρώτη αναμέτρηση στη Γένοβα είχε διακοπεί στο 6’ και κατακυρώθηκε 3-0 υπέρ της Ιταλίας, ύστερα από επεισόδιο που προκάλεσαν Σέρβοι χούλιγκαν.

ΣΕΡΒΙΑ (Νο. 23): Ο συνδυασμός της νίκης της επί των Νήσων Φερόες με 3-1 και αυτής της Ιταλίας με τη Σλοβενία, την έχει φέρει με το ένα πόδι στα μπαράζ. Χρειάζεται πλέον μία νίκη για να βρεθεί εκεί, είτε επί της πρώτης και αδιάφορης (βαθμολογικά) Ιταλίας την Παρασκευή, είτε να τα παίξει όλα για όλα στη Σλοβενία την ερχόμενη Τρίτη.

Η προετοιμασία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού τις παραμονές της τραυματίστηκε ο μεσοεπιθετικός της Στουτγκάρδης, Κουζμάνοβιτς, με τον Μιλίγιας, που δεν παίζει στη Γουλβς, να τον αντικαθιστά. Επίσης, λόγω τραυματισμών, δεν υπολογίζονται για το πρώτο τουλάχιστον παιχνίδι, ο Βίντιτς και ο Μπίσεβατς. 

«Επίτηδες κάλεσα 27 παίκτες, έχουμε προβλήματα και θέλω να έχω αρκετές επιλογές στα χέρια μου. Προσευχόμαστε να μην υπάρξουν κι άλλα απρόοπτα. Ο Μιλίγιας δεν είναι πείραμα, είναι μέλος της ομάδας και θα ενσωματωθεί εύκολα. Αναφορικά με την Ιταλία, είμαστε πραγματικά άτυχοι, γιατί στα τελευταία παιχνίδια έχει βρει ρυθμό. Τους είδα με Ισπανία και Σλοβενία και ήταν εξαιρετικοί, ειδικά το κέντρο τους. Θα πάμε για τη νίκη, υπό προϋποθέσεις και η ισοπαλία δεν θα ήταν άσχημη, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν προχωράς με κομπιουτεράκια»
, εξήγησε ο τεχνικός Βλάντιμιρ Πέτροβιτς.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πέτροβιτς σημείωσε: «Οι Ιταλοί δεν θα έρθουν να κάνουν πλάκα. Εχουν στο αίμα τους την άμυνα. Δεν θα βιαστούμε, θέλουμε το τρίποντο, αλλά θα μπούμε με υπομονή στο ματς». Ενώ ξεχώρισε και τους πιο επικίνδυνους παίκτες των Ιταλών: «ο Πίρλο, ο Κασάνο και ο Ρόσι».

Πρώτη φορά κλήθηκαν ο στόπερ Σίμιτς και ο χαφ Μιλιβόγιεβιτς. Εκπληξη προκάλεσε η παράλειψη του εξτρέμ/φορ Σουλεϊμάνι, με τον Μρντα να επανεμφανίζεται αντ’ αυτού, ξεπερνώντας τραυματισμό, όπως και οι Ζίγκιτς, Κράσιτς.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΕΚΑΔΑ (4-2-3-1): Γιοργκάσεβιτς – Ιβάνοβιτς, Σούμποτιτς Ραΐκοβιτς, Κολάροφ – Φέισα, Στάνκοβιτς – Κράσιτς, Νίνκοβιτς, Τόσιτς – Πάντελιτς.

ΙΤΑΛΙΑ (Νο. 6): Η Ιταλία εξασφάλισε την πρόκρισή της για τα τελικά του Euro 20102, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του ομίλου της, έχοντας αποκτήσει προβάδισμα 8 βαθμών από τη δεύτερη Σερβία. Και οι Ιταλοί πάνε στο Βελιγράδι με στόχο να διατηρήσουν το αήττητό τους στην προκριματική φάση αλλά και να επεκτείνουν το μεγάλο σερί των επτά αγώνων χωρίς να έχουν δεχτεί γκολ, η μοναδική φορά που παραβιάστηκε η εστία τους ήταν στην πρεμιέρα του γκρουπ στην Εσθονία.

Φυσικά, ένας άλλος στόχος είναι να περάσουν ένα όσο γίνεται πιο ήρεμο βράδυ στο Βελιγράδι, αφού τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Σέρβοι οπαδοί στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στη Γένοβα δεν έχουν ξεχαστεί. Για αυτό και μόνο 100 οπαδοί ακολούθησαν την ομάδα στη Σερβία, αλλά οι αρχές φοβούνται το γεγονός ότι αρκετοί Ιταλοί είχαν αγοράσει εισιτήρια μέσω ίντερνετ και πολύ πιθανό να βρεθούν σε θύρες των Σέρβων και να δημιουργηθούν προβλήματα…

Ο Τσέζαρε Πραντέλι είναι αισιόδοξος για το αποψινό ματς και υποσχέθηκε ανταγωνισμό στη Σερβία, παρά την βαθμολογική αδιαφορία: «Θέλω να δείξουμε ότι μπορούμε να κοντράρουμε μια ομάδα που παίζει για τα μπαράζ. Περιμένω μια μεγάλη εμφάνιση και στην προπόνηση ζήτησα από τους παίκτες μου να πιέσουν τον αντίπαλο και θα πάμε για να κερδίσουμε».

Για το φόβο επεισοδίων, ο Πραντέλι αντέτεινε: «Αυτά που είχαν γίνει στο πρώτο παιχνίδι ήταν πράγματα πέρα από τα συνηθισμένα, δεν πρόκειται να ξανασυμβούν. Με τη Σερβία θα γίνει απλά ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, χωρίς έκτροπα και θα προσπαθήσουν δύο ομάδες για να κερδίσουν. Είμαι δυσαρεστημένος που δεν θα βρεθούν Ιταλοί φίλαθλοι στις εξέδρες, είναι κάτι παράξενο αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε».

Στα αγωνιστικά, τρεις απώλειες προέκυψαν για τον Τσέζαρε Πραντέλι μετά τις αρχικές κλήσεις, καθώς τραυματίστηκαν και εγκατέλειψαν το προπονητικό κέντρο ο αμυντικός της Ζενίτ Ντομένικο Κρίσιτο και οι επιθετικοί Μάριο Μπαλοτέλι (Μάντσεστερ Σίτι) και Τζαμπάολο Πατσίνι (Ιντερ). Η εξασφαλισμένη πρόκριση επέτρεψε στον Πραντέλι να μη ρισκάρει με τους τρεις, παρότι είχαν τραυματισμούς αντιμετωπίσιμους.

Δύο παίκτες κάλεσε ως αντικαταστάτες ο Πραντέλι, τον αμυντικό της Τορίνο Αντζελο Ογκμπόνα και τον επιθετικό της Ρόμα Πάμπλο Οσβάλντο, αμφότεροι χωρίς συμμετοχή στη μεγάλη εθνική. «Πρωτάρης» είναι και ο μέσος της Αταλάντα Λούκα Τσιγκαρίνι, ενώ επέστρεψε μετά από τρία χρόνια ο στόπερ της Γιουβέντους Αντρέα Μπαρτσάλι.

Πρόβλημα τραυματισμού αντιμετωπίζει και ο επιθετικός της Βιγιαρεάλ Τζουζέπε Ρόσι, εκτιμάται όμως ότι θα προλάβει. Είχε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε πριν το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Νάπολι, σε εκείνο έπαιξε κανονικά και το ίδιο θα γίνει και σήμερα. Από εκεί και πέρα, δεν υπολογίζεται για σήμερα ο αριστερός μπακ της Παλέρμο, Μπαλτζαρέτι, έτσι στα αριστερά θα πάει ο Κιελίνι και στο κέντρο της άμυνας ο Μπονούτσι. Μια άμυνα κατά τα 4/5… Γιουβέντους, ο μόνος που «ξεφεύγει» είναι ο μπακ της Νάπολι, Μάτζιο.

Στα χαφ άλλοι δύο γιουβεντίνοι, οι Πίρλο και Μαρκίζιο, τον επιτελικό ρόλο θα αναλάβει ο Μοντολίβο ενώ στην επίθεση το δίδυμο θα αποτελείται από τους Κασάνο και Ρόσι.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-1-2): Μπουφόν – Μάτζιο, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι – Ντε Ρόσι, Πίρλο, Μαρκίζιο – Μοντολίβο – Ρόσι, Κασάνο. Goal/goal και ... 1 ...


ΚΥΠΡΟΣ – ΔΑΝΙΑ
*** Στο 7,00+ ο άσος της Κύπρου, ξεκάθαρο φαβορί η Δανία, το διπλό της προσφέρεται στο 1,45
*** Στο 22.859 θέσεων «ΓΣΠ», της Λευκωσίας
*** 8ος όμιλος
*** Διαιτητής: Μαρίγιο Στραχόνια (Κροατία)
*** Πριν την έναρξη της αναμέτρησης η UEFA, μέσω της ΚΟΠ, θα βραβεύσει τον Γιάννη Οκκά, επειδή ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές με το εθνόσημο. Συγκεκριμένα μετρά 105.

ΚΥΠΡΟΣ (Νο. 86): Αγνοεί τη νίκη μετά από έξι ματς στον όμιλο, αφού τον Σεπτέμβριο μετά το βαρύ 0-4 από την Πορτογαλία μέσα στη Λευκωσία ακολούθησε άλλη μία ήττα (0-1), αυτή τη φορά στο Ρέικιαβικ, απέναντι στη σαφώς πιο βατή Ισλανδία. Βαθμολογικό κίνητρο δεν υπάρχει, όπως φυσικά και άγχος.
Ο Νίκος Νιόπλιας πάντως πιστεύει πως οι ποδοσφαιριστές του βρίσκονται πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν ένα μήνα.«Βλέπω ότι είμαστε καλύτεροι και αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές των παιδιών στις ομάδες τους. Eχουμε καλύτερο ρυθμό στα τρεξίματα», είπε ο 46χρονος τεχνικός και ολοκλήρωσε: «Μέσα από αυτά τα παιχνίδια θα προσπαθήσουμε να αποκομίσουμε βαθμολογικό όφελος και είναι σημαντικό που μπορούμε να κοιτάμε και το βάθος της ομάδας».
Νέα πρόσωπα στην αποστολή οι αμυντικοί Πελαγίας και Αγγελής Χαραλάμπους. Επιστρέφει ο Ηλίας Χαραλάμπους καθώς βρήκε ομάδα. Τιμωρημένος για το ματς με τη Δανία ο δημιουργικός χαφ Μακρίδης, παίζει κανονικά με τη Νορβηγία. Καθυστέρησαν να ενσωματωθούν οι άσοι της ΑΕΚ, Παύλου και Δημητρίου γιατί είχαν υποχρεώσεις με το σύλλογό τους. Εκτός λόγω τραυματισμού, ο χρήσιμος στόπερ Χρίστου.
Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κύπρο έχουν δείξει Δανοί και Νορβηγοί, καθώς το συγκρότημα του Νίκου Νιόπλια θα έχει ρυθμιστικό ρόλο στη μάχη πρόκρισης που δίνουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες. Αμφότερες έστειλαν τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν συνεντεύξεις από Κύπριους διεθνείς.

 Στο μεταξύ σε δηλώσεις ο άσος του ΑΠΟΕΛ, Ελιο Πίντο τόνισε πως είναι τιμή του να φορέσει μία μέρα τη φανέλα της εθνικής Κύπρου. «Για μένα θα ήταν τιμή μου, γιατί όσα πέτυχα σε επαγγελματικό επίπεδο είναι στην Κύπρο, είμαι χαρούμενος και θα ήταν ένας τρόπος να ανταποδώσω για όλα αυτά που πήρα στο νησί. Βρίσκομαι στην Κύπρο επτά χρόνια. Δεν το περίμενα ποτέ, αλλά είναι μια υπέροχη χώρα και ο κόσμος πολύ καλός και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος χαφ.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Γεωργαλίδης – Πουρσαϊτίδης, Ντομπρασίνοβιτς, Μερκής, Αβραάμ – Σατσιάς, Δημητρίου –Αλεξάνδρου, Χαραλαμπίδης, Χριστοφή – Οκκάς

ΔΑΝΙΑ (Νο. 17): Ολα τής πήγαν καλά στο ματς με τη Νορβηγία, ο Μπέντνερ βρέθηκε σε μεγάλη μέρα και με δύο δικά του γκολ στο πρώτο ημίχρονο οι Δανοί επικράτησαν με 2-0. Αποτέλεσμα που τους δίνει μεγάλο προβάδισμα, αφού με νίκη κόντρα στην Κύπρο κλειδώνουν τα πλέι οφ, ενώ θα τα παίξουν όλα για όλα στο εντός έδρας ματς με την Πορτογαλία, όπου με νέα νίκη προκρίνονται απευθείας στο Euro. Μπορεί το ξεκίνημα των Δανών να μην ήταν το καλύτερο, όμως τους βοήθησε το γεγονός πως ο όμιλος ήταν κλειστός, ενώ φυσικά όλα τα λεφτά ήταν η νίκη επί των Νορβηγών.
Εκνευρίστηκε ο Ολσεν το βράδυ της Τετάρτης, αφού με το που η ομάδα κατέβηκε στο γήπεδο για προπόνηση, είδε ανοιχτά τα ποτιστήρια και τα έβαλε με τους υπευθύνους. «Είναι καλό το γήπεδο να γλιστράει, αλλά όχι πολύ γιατί μπορεί να έχουμε τραυματισμούς. Το κλίμα είναι βαρύ στην Κύπρο, όμως οι παίκτες είναι επαγγελματίες και οφείλουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Χαίρομαι που το γήπεδο είναι σε καλή κατάσταση, θα παιχθεί ωραίο και γρήγορο ποδόσφαιρο την Παρασκευή», είπε ο πολύπειρος κόουτς, που απάντησε «δεν έχω κανένα σχόλιο, δεν μπορώ να απαντάω σε φήμες όταν βρίσκομαι σε συμβόλαιο με την Ομοσπονδία», σε ερώτηση τι έχει να πει για το γεγονός πως συνδέεται με το Αμβούργο ως πιθανός προπονητής του.
Στη συνέντευξη Τύπου πάντως το κλίμα ήταν εξαιρετικό χθες, οι δημοσιογράφοι έβαλαν… τεστ στον κίπερ Σόρενσεν, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς, αφού δεν κατάφερε να ονομάσει ούτε έναν Κύπριο παίκτη! «Δεν ξέρω πολλούς Κύπριους, όμως ξέρουμε το επίπεδό τους και το βλέπουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πιστεύω πάντως πως αν βρεθούμε σε ένα σωστό επίπεδο και διατηρήσουμε τη σοβαρότητά μας, μπορούμε να τους κερδίσουμε».
Τη Δευτέρα το βράδυ πήρε τηλέφωνο και… αυτοαποκλείστηκε από την αποστολή ο τερματοφύλακας Λίντεγκαρντ (Μάντσεστερ Γιουν.) που τραυματίστηκε στον αστράγαλο, στη θέση του ο Κρίστιανσεν της Ελφσμποργκ, ενώ γνωστή ήταν η απουσία του στόπερ Αγκερ (Λίβερπουλ) που τραυματίστηκε στα πλευρά και θα είναι εκτός για ένα μήνα.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-2-3-1): Σόρενσεν – Γιάκομπσεν, Κίερ, Μπίελαντ, Μπόιλεσεν – Ζίμλινγκ, Κβιστ – Κρον Ντέλι, Ερικσεν, Ρόμενταλ – Μπέντνερ. Over 2.5 goals και ... 2 ...

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ

*** Στο 2,10 ο άσος της Ιρλανδίας, η ανώτερη τιμή του διπλού ακουμπά το 3,70.
*** Στο 24.374 θέσεων «Γουίνσντορ Παρκ», του Μπέλφαστ.

Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Νο. 70): 
Μια αρκετά καλή παρουσία είχε στον τρίτο όμιλο, δείχνοντας ανταγωνιστική στα περισσότερα από τα παιχνίδια της. Δεν είναι ακόμη εκτός στόχων, έχει πιθανότητες να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση, ούσα πέντε βαθμούς μακριά από τη 2η Σερβία, όμως ρεαλιστικά μόνο με θαύμα θα καταφέρει υπερκεράσει τρεις αντιπάλους.

Ιδίως αν εμφανίσει εκ νέου το κάκιστο πρόσωπο που έβγαλε στο προηγούμενο επίσημο με την Εσθονία, όταν και διασύρθηκε με 4-1, χαλώντας εν μέρη τη θετικότατη εικόνα της. Αν εξαιρεθεί το συγκεκριμένο ματς παρουσιάστηκε αρκετά σκληροτράχηλη, δεχόταν πάρα πολύ δύσκολα γκολ.

Ασχημο παιχνίδι έπαιξε η τύχη στον Ααρον Χιουζ. Ο κάπτεν της ομάδας είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την εθνική στο τέλος των προκριματικών και περίμενε το ματς με την Εσθονία για να ηγηθεί για τελευταία φορά εντός έδρας. Ομως, τραυματίστηκε στις υποχρεώσεις του με τη Φούλαμ, θα μείνει εκτός και από τα δύο παιχνίδια και η διεθνής του καριέρα τελειώνει πολύ άδοξα.

Δημιουργείται και μικροπρόβλημα στην άμυνα. Ο στόπερ της Γιουνάιτεντ Τζόνι Εβανς (είχε καθιερωθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας από τον Γουόρδινγκτον) θα ήταν ο αντικαταστάτης του Χιουζ στα στόπερ, όμως είναι και αυτός τραυματίας και θα χάσει τα δύο ματς, όντας το τελευταίο... θύμα τραυματισμού. Ο Κάθκαρτ είναι ο επόμενος υποψήφιος για να παρτενάρει τον ΜακΟλεϊ στο κέντρο της άμυνας.

Συνεχίστηκαν, πάντως, οι ατυχίες, αφού έμειναν εκτός και οι φορ ΜακΚόιντ (Μίλγουολ, λόγω ίωσης) και Τζέιμι Γουόρντ (Ντέρμπι, τραυματισμός). Κλήθηκαν εσπευσμένα οι Κόνορ ΜακΛάφλιν (Πρέστον, πιθανό να κάνει το ντεμπούτο του ελλείψει λύσεων στην άμυνα), Αντριου Λιτλ (Πορτ Βέιλ) και Ολιβερ Νόργουντ (Σκάνθορπ).

Η εθνική, πλην των προβλημάτων τραυματισμού, βρίσκεται σε αναστάτωση και σχετικά με τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα Νάιτζελ Γουόρδινγκτον. Το συμβόλαιό του τελειώνει στο τέλος του 2011 και η ομοσπονδία ακόμη δεν έχει κινηθεί για την ανανέωσή του, ενώ δεν λείπουν και οι φήμες που τον θέλουν να απομακρύνεται. Οι παίκτες είναι στο πλευρό του και τελευταίος που τον στήριξε ήταν ο Μπέιρντ: «Πάρα πολλοί διεθνείς έχουν πει ότι τον θέλουν στην εθνική και θα είμαι ένας απ' αυτούς που θα τον στηρίξουν. Ηταν φανταστικός. Ηταν εξαιρετικός με την εθνική και με τους παίκτες που είχε επιλέξει». ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Καμπ - Μπέιρντ, Κάθκαρτ, ΜακΟλεϊ, ΜακΛάφλιν - Ντέιβις, Κλίνγκαν, ΜακΚαν - Μπραντ, Χίλι, ΜακΓκιν.

ΕΣΘΟΝΙΑ (Νο. 58): Εχει αναστατώσει τον όμιλό της κι ελπίζει βάσιμα ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Ολα θα εξαρτηθούν και από τα αποτελέσματα των αντιπάλων της και κυρίως της Σερβίας, η οποία υποδέχεται την ίδια ώρα την πρωτοπόρο, αήττητη αλλά κι εξασφαλισμένη Ιταλία. Για να φτάσει έως εδώ κατάφερε την τελευταία αγωνιστική να υποτάξει τη σημερινή της αντίπαλο με 4-1 στην έδρα της.

«Εχουμε μοναδική ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο τεχνικός της Τάρμο Ρούτλι αναφερόμενος στο σημερινό ματς, «δεν περιμένουμε να μας χαριστεί ο αντίπαλος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για τη νίκη. Στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων».

Με τις αλλεπάλληλες επιτυχίες αναρριχήθηκε στην παγκόσμια κατάταξη στο υψηλότερο σκαλί μετά την επανίδρυση της ομοσπονδίας το 1992.

Συμπλήρωσε κάρτες ο αμυντικός μέσος Ταάβι Ραν (Τιαντζίν - Κίνα). Εξέτισε κι επιστρέφει ο βασικός χαφ Αλεξάντερ Ντμιτρίγιεφ (Ουράλ). Αμφίβολος, καθώς υποφέρει από ένα τράβηγμα στον τετρακέφαλο είναι ο αμυντικός – αρχηγός Ράιο Πιιρόχα (Φίτεσε). 50–50 είναι οι πιθανότητες για τον μέσο της Αμκαρ Περμ Κονσταντίν Βασίλιεφ ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηρό. «Εχω τρέξει αρκετά και είμαι σε καλή κατάσταση, αλλά ακόμα δεν είμαι 100% έτοιμος», δήλωσε ο Βασίλιεφ. Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του αμυντικού Αντρέι Στεπάνοφ (Γκόμελ), ο οποίος όμως δεν λογίζεται βασικός.

Για να καλυφθούν τα κενά κλήθηκαν ο Αλο Βάρενγκρουμπ (Κάλιου) και ο Μικ Ρέινταμ (Γιβάσκιλα). Περίπου 300 οπαδοί της ομάδας θα παραβρεθούν στο Μπέλφαστ να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Είκοσι από τα 23 μέλη της αποστολής αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού. Ξεχωρίζουν οι μέσοι Πούρχε (Εθνικός Αχνας) και Βουνκ (Νέα Σαλαμίνα) που αγωνίζονται στην Κύπρο καθώς και ο επιθετικός Τάρμο Κινκ (Μίντλεσμπρο). Over 2.5 goals και Over 3.5 goals.




ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

***Ακόμα πιο χαμηλά ο άσος της Ρουμανίας, το 1,60 δεν υπάρχει πια, ανώτατο το 1,55. Ανοδικά το διπλό, στο 6,50.
***4ος Ομιλος.
***Στο 55.600 θέσεων «Νάσιοναλ Αρένα» του Βουκουρεστίου. Εγκαινιάστηκε στο παιχνίδι Ρουμανίας – Γαλλίας (6/9) αλλά ο χλοοτάπητας ήταν σε κακή κατάσταση και αντικαταστάθηκε μετά το ματς.
***Ελεύθερη είσοδος για γυναίκες και παιδιά μέχρι 16 ετών.

***Διαιτητής: Αλαν Κέλι (Ιρλανδία)

ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Νο. 49): Μόνο μαθηματικές δείχνουν οι ελπίδες της για να προλάβει τη δεύτερη θέση και να παίξει στα μπαράζ για την πρόκριση. Με τέσσερις βαθμούς απόσταση από τη Βοσνία, η οποία υποδέχεται σήμερα το αδύναμο Λουξεμβούργο, είναι αντιληπτό πως θα χρειαστεί ένα θαύμα για τους Ρουμάνους, εκτός φυσικά από το απαιτητό 2/2 που πρέπει να κάνει στα παιχνίδια με Λευκορωσία και Αλβανία. Υπάρχει και το πιο ακραίο σενάριο ακόμα, να κάνει δύο εντός έδρας ήττες η Γαλλία από Αλβανία και Βοσνία, αλλά αυτά δεν γίνονται πουθενά.
Στο τελευταίο της επίσημο ματς (6/9) έμεινε στο 0-0 με τη Γαλλία και εκεί χάθηκαν ουσιαστικά οι ελπίδες της, η Ρουμανία δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική σε ένα κάκιστο αγωνιστικό χώρο.
Ο ομοσπονδιακός Βίκτορ Πιτούρκα πάντως δε χάνει την αισιοδοξία του: «Εμείς πρέπει να κάνουμε δύο νίκες και να ελπίζουμε σε αποτυχία της Βοσνίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, θα προσπαθήσουμε για τη νίκη και να ελπίζουμε σε ένα δώρο. Το δικό μας χρέος είναι η νίκη και θέλουμε να ανταμείψουμε τον κόσμο που θα έρθει στο γήπεδο. Εχουμε λίγες πιθανότητες για πρόκριση και χρησιμοποιούμε τα παιχνίδια με τη Λευκορωσία και την Αλβανία ως τεστ για την επόμενη προκριματική φάση του Μουντιάλ».
Στο αγωνιστικό κομμάτι, πάνε να μας τρελάνουν οι Ρουμάνοι με τον στόπερ των Ρέιντζερς Ντόριν Γκόιαν και τον χαφ της Σεντ Ετιέν, Μπάνελ Νικολίτα. Οι δύο παίκτες πήραν κίτρινη κάρτα στο ματς με τη Γαλλία και συμπλήρωσαν δύο, σύμφωνα με το επίσημο σάιτ της UEFA, άρα είναι αυτομάτως τιμωρημένοι για το αποψινό παιχνίδι. Ομως οι Ρουμάνοι σε αρκετά ρεπορτάζ τους εμφανίζουν τον Γκόιαν στην πιθανή ενδεκάδα του Πιτούρκα για το αποψινό ματς! Δείτε στη φωτό και το σχετικό γράφημα της UEFA για τον Γκόιαν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, εμείς πάντως στην ενδεκάδα αφήνουμε εκτός τον δυναμικό στόπερ και μαζί με τον Νικολίτα τους… θεωρούμε τιμωρημένους.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τα ματς του Σεπτέμβρη είναι εκτός οι τραυματίες, ο βασικός τερματοφύλακας Τσίπριαν Ταταρουσάνου (Στεάουα), οι αμυντικοί Κρίστιαν Σαπουνάρου (Πόρτο), Βλαντ Χίριτσες (Παντούρι), οι μέσοι Οβίντιου Πέτρε (Μόντενα), Οβίντιου Χέρεα (Ραπίντ Βουκ.) και οι επιθετικοί Μάριους Νικουλάε (Ντιναμό Βουκ.) και Ιάνις Ζίκου (ΤΣΣΚΑ Σόφιας).
Απόλυτη πρώτη κλήση στην αποστολή για τον τερματοφύλακα Κρίστιαν Μπαλγκραντεάν (Ντιναμό Βουκ.) και τον αμυντικό Βαλέριτσα Γκάμαν (Αστρα Πλοέστι). Επιστρέφουν στις κλήσεις οι Αντριαν Μούτου και Γκάμπριελ Τάμας, καθώς πήραν συγχωροχάρτι για το πειθαρχικό παράπτωμα προ διμήνου στο φιλικό με το Σαν Μαρίνο. Οι δύο παίκτες την είχαν κοπανήσει παραμονές του αγώνα και παραβίασαν το ωράριο, με αποτέλεσμα αρχικώς ο Πιτούρκα να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τους ξανακαλέσει, ωστόσο πήρε την απόφαση πίσω.
Στα της ενδεκάδας ο Πιτούρκα εφαρμόζει το 4-3-3 με τους Τόριε και Μούτου στα άκρα και τον Στάνκου στην κορυφή της επίθεσης. Ο Μαρικά, που είχε το περιβραχιόνιο επί ημερών Λουτσέσκου, αναμένεται να μείνει στον πάγκο, αφού πάγκο τρώει και στη Σάλκε, ενώ στην τελευταία προπόνηση ο Πιτούρκα δοκίμασε τον Μπουρτσεάνου σε ρόλο αμυντικού χαφ, με τον Λάζαρ του ΠΑΟΚ και τον… αγαπημένο μας Λουτσιάν Σανμαρτεάν τον πλαισιώνουν στη μεσαία γραμμή. Στην άμυνα ο Μάτελ αντικαθιστά στα δεξιά τον Σαπουνάρου και ο Μότι τον τραυματία Χίριτσες σε ρόλο στόπερ.
ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-3-3): Παντίλιμον – Μάτελ, Τάμας, Μότι, Ρατ – Λάζαρ, Μπουρτσεάνου, Σανμαρτεάν – Τόριε, Στάνκου (Μαρικά), Μούτου.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ (Νο. 56): 
«Θάλασσα» τα έκανε στα διπλά παιχνίδια με τη Βοσνία, πετώντας μέσα σε τέσσερις ημέρες (2 και 6 Σεπεμβρίου) όλη την καλή προσπάθεια, που είχε κάνει σε αυτά τα προκριματικά (θυμίζουμε πως είχε ξεκινήσει με νίκη έκπληξη 0-1 στη Γαλλία). Πολύ «λίγη» και κατώτερη των περιστάσεων στα παιχνίδια με τους Βόσνιους, φάνηκε ανήμπορη να μπορέσει να απειλήσει σταθερά και σοβαρά την αντίπαλη εστία, ενώ αμυντικά δέχθηκε φθηνά γκολ, ειδικά στο πρώτο παιχνίδι (ήττα με 0-2 στη Λευκορωσία και 1-0 στη Βοσνία).

Με ένα παιχνίδι λιγότερο και στο -4 από τη δεύτερη θέση το όνειρο της πρόκρισης σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία της πρέπει να θεωρείται παρελθόν.

Σαν να μην έφθανε αυτό, πάει στο τελευταίο της παιχνίδι στον τέταρτο όμιλο με τη Ρουμανία, κυριολεκτικά «μισή»! Ούτε λίγο, ούτε πολύ λείπει μια ντουζίνα ποδοσφαιριστές. Τιμωρημένοι είναι οι βασικοί Μαρτίνοβιτζ (αμυντικός) και Καλάτσεφ (μέσος), που αποβλήθηκαν με τη Βοσνία, ενώ για τον ίδιο λόγο θα στερηθεί τις υπηρεσίες των υπολογίσιμων πλαγίων μπακ Τρουμπίλο, Σιτόφ (βασικοί στη Βοσνία) και του χαφ Πουτίλο, που επίσης ξεκίνησε στο ματς της Ζένιτσα. Επίσης οι σημαντικοί επιθετικοί Κουτούζοφ, Ροντιόνοφ είναι τραυματίες και εκτός αποστολής, όπως και ο «πολύς» Αλεξάντρ Χλεμπ.

Τη λίστα των τραυματιών συμπληρώνουν ο μακροχρόνια τραυματίας αριστερός μπακ Γιούρεβιτζ της ΜΠΑΤΕ και ο αμυντικός Μολός (Κρίλια), με το μεσοαμυντικό Τιγκόρεφ (Τομ Τομσκ), όλοι τους υπολογίσιμα στελέχη. Την αποστολή συμπληρώνει ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου, μπακ Πλασκόνι, που είχε τέσσερις συμμετοχές στη Σούπερλιγκ το 2008 και είχε διαπρέψει με την ξανθιά του χαίτη.

«Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας 12 ποδοσφαιριστές, σχεδόν σε κάθε γραμμή. Αλλά τι να κάνουμε; Η ζωή συνεχίζεται! Κάθε παίκτης που έρχεται στην εθνική ομάδα καταλαβαίνει τη βαρύτητά της. Πρέπει να πάμε στη Ρουμανία και να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε με τόσες πολλές απουσίες. Πιστεύω πως θα κάνουμε μια καλή εμφάνιση και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» δήλωσε απεγνωσμένος ο Γερμανός τεχνικός Στράνγκε.

Την ερχόμενη Τρίτη παίζει φιλικό με την Πολωνία.

ΠΙΘΑΝΗ 11ΑΔΑ (4-5-1): Ζεβνόφ – Ομέλιαντσουκ, Βερκχόφτσοφ, Φιλιπένκο, Βερατίλο – Ζαβνέρτσικ, Κρίβετς, Κούλτσι, Κίσλιακ, Νεκχάιτσικ – Κορνιλένκο. Over 2.5 goals.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λίγα και καλά τα σημεία για σήμερα.